Russische ambassadeur doodgeschoten in Ankara

De schutter was een politieagent. Hij is ‘uitgeschakeld’. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de schietpartij als ‘terroristische daad’.

Een man heeft maandag de Russische ambassadeur Andrej Karlov in Ankara neergeschoten tijdens een toespraak op een foto-tentoonstelling.
Een man heeft maandag de Russische ambassadeur Andrej Karlov in Ankara neergeschoten tijdens een toespraak op een foto-tentoonstelling. Burhan Ozbilici/AP

De Russische ambassadeur Andrej Karlov in Ankara is maandag doodgeschoten tijdens een toespraak op een foto-tentoonstelling die gesponsord werd door de ambassade. De Russische regering zegt de schietpartij te zien als ‘terroristische daad’.

De schutter werkte bij de oproerpolitie in Ankara, bevestigt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken volgens Reuters. Hij is volgens Turkse media later doodgeschoten door de politie. Turkse veiligheidsbronnen meldden eerder al dat de dader een 22-jarige politieagent was, die op het moment van de aanslag geen dienst had.

Lees ook: het liveblog over de ontwikkelingen na de schietpartij in Ankara

Op beelden is te zien dat de 62-jarige Karlov van achteren werd neergeschoten door een man in een zwart pak. Een fotograaf van persbureau AP was op het moment van de aanslag aanwezig in de galerie. Hij telde zeker acht schoten.

De Russische ambassadeur Karlov tijdens zijn toespraak. Linksachter hem staat de schutter. Burhan Ozbilici/AP

Gewonden

Zeker drie mensen raakten bij de schietpartij gewond, zij zijn inmiddels buiten levensgevaar. Karlov werd nog in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar later meldde een woordvoerder van Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat hij was overleden.

De dader riep meerdere keren “Allahu Akbar” en schreeuwde terwijl hij schoot onder meer: “Vergeet Aleppo niet, vergeet Syrië niet!”

Aleppo

Naar alle waarschijnlijkheid houdt de aanslag verband met de val van Aleppo. In Turkije zitten zo’n drie miljoen Syrische vluchtelingen. Veel daarvan komen uit het noorden van Syrië en identificeren zich met de Syrische opstandelingen tegen Assad. Nu die verliezen lopen de emoties hoog op. De woede richt zich onder meer op Rusland, vanwege de militaire steun aan het Syrische regime. Afgelopen week werd gedemonstreerd voor het Russische consulaat in Istanbul en de Russische ambassade in Ankara. Turkije heeft in de oorlog in Syrië de oppositie tegen Assad gesteund.

De geplande gesprekken tussen Rusland, Turkije en Iran over Syrië in Moskou gaan dinsdag gewoon door, meldt een Russische parlementariër volgens Reuters.

Reacties

De Turkse president Erdogan heeft inmiddels telefonisch contact gehad met zijn Russische collega Poetin over de aanslag, meldt CNN Turkije.

Uit steeds meer landen komen reactie op de aanslag. De Verenigde Staten “veroordelen deze daad van geweld, ongeacht de bron”, aldus een vertegenwoordiger van het land. Minister van Buitenlandse zaken John Kerry heeft in een verklaring gezegd dat de Verenigde Staten klaarstaan om Turkije en Rusland te ondersteunen in het onderzoek naar de aanslag, meldt Reuters.

Ook een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties veroordeelde de aanval. Syrië spreekt van een “gruwelijke misdaad”. Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson veroordeelt de “laffe daad”. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken noemde de aanslag een “lage terroristische” daad.

Twitter avatar USEmbassyTurkey US Embassy Turkey Ambassador Bass: I condemn in the strongest terms the heinous attack on Ambassador Karlov tonight.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders laat weten de “verachtelijke aanslag” te veroordelen in de “meest sterke bewoordingen”.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Koenders:Veroordeel verachtelijke aanslag op Russische ambassadeur Ankara in meest sterke bewoordingen. In gedachten bij zijn nabestaanden.