Rapport: Europa faalde zowel voor als na dieselgate

Het rapport stelt dat het dieselschandaal jaren geleden al zichtbaar was, maar dat de Europese Commissie en de lidstaten nalieten er iets aan te doen.

Foto: Jeroen Jumelet / ANP

Europese instituties hebben jarenlang nagelaten iets te doen aan het gesjoemel met uitstootcijfers door autofabrikanten, terwijl al duidelijk was dat er niets klopte van de cijfers. De zogenaamde dieselgate had veel eerder aan de kaak gesteld moeten worden, zo stelt D66-europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy in een rapport dat maandag verschijnt.

Lees ook: ‘Er zijn krachten in de EU die geen vaart wilden maken met betere tests’

Gerbrandy schreef mee aan een onderzoek naar de dieselgate, op basis van de parlementaire enquêtecommissie van het Europees Parlement. De conclusies zijn hard. In 2012 was het volgens Gerbrandy al duidelijk dat er iets “niet in de haak was” met uitstoottesten. In tegenstelling tot een onderzoek, beschermde de Europese commissie juist de economische belangen van de autoindustrie. Ondertussen konden landen als Duitsland, Italië, Frankrijk en Spanje vrijelijk hun gang gaan in het blokkeren van nieuwe testen.

Ook is er qua nationaal toezicht flink tekortgeschoten door de lidstaten, zo blijkt uit het rapport van de enquêtecommissie. Lidstaten lieten zich misleiden door de industrie, uit goed vertrouwen als auto’s werden geproduceerd in eigen land. Daarnaast miste er eigen technische kennis bij de lidstaten. De tekortkomingen zijn zo ernstig, dat de onderzoekscommissie spreekt van het ‘schenden van Europese wetgeving.’

Periode na dieselgate

De periode die volgde na het bekendmaken van de dieselgate, die aan het rollen kwam na een zaak in de Verenigde Staten, biedt volgens Gerbrandy ook weinig reden tot hoop.

“Ook na het schandaal hebben zowel de lidstaten als de Commissie onvoldoende ingegrepen. De lidstaten weigeren boetes te geven aan de sjoemelende autofabrikanten en het terugroepen van sjoemeldiesels is bijna nergens verplicht gesteld. Daarnaast had de Commissie meer dan een half jaar nodig om juridische procedures te starten tegen de landen die bewust Europese wetten schonden door het gesjoemel oogluikend toe te laten.”