Politiemol vindt dat justitie hem ‘kapotmaakt’

Politiemol De van grootschalige corruptie verdachte politiemol Mark M. klaagt over bikkelharde karaktermoord door justitie en media. Zo bleek maandag op een regiezitting.

Aquarel van Mark M., de Weertse politieagent die ervan wordt verdacht gevoelige informatie te hebben verkocht aan criminelen.
Aquarel van Mark M., de Weertse politieagent die ervan wordt verdacht gevoelige informatie te hebben verkocht aan criminelen. Aloys Oosterwijk / ANP

Politiemol Mark M. is woedend. Tijdens de schorsingen van de regiezitting in zijn strafzaak staat de dertigjarige voormalige rechercheur – die ervan wordt verdacht een recordhoeveelheid van 28.521 politiebestanden te hebben gestolen – voor de ingang van de Bossche rechtbank te foeteren. De politie, het Openbaar Ministerie en de media, NRC in het bijzonder, krijgen ervan langs. „Ze maken mijn leven tot een hel. Ik ben geruïneerd”, zegt hij.

De verdachte die zich in al zijn verhoren door de rijksrecherche tot nu toe heeft beroepen op zijn zwijgrecht is maandag uiterst spraakzaam. Het is inmiddels ruim veertien maanden nadat hij op verdenking van grootschalige corruptie is gearresteerd en zes maanden nadat hij uit voorarrest is ontslagen, maar nóg laat de politie hem niet met rust. In de gevangenis hadden ze in de toegangspasjes van bezoekers afluisterapparatuur geplaatst. „Een grove schending van mijn privacy.” En zelfs in zijn woonplaats Weert wordt hij in de gaten gehouden. Laatst betrapte hij naar eigen zeggen het observatieteam. „Ik zei: ik wil dit niet. Toen zag je meteen vijf auto’s wegstuiven.”

Versleutelde informatie

Vorige maand heeft de rijksrecherche het onderzoek naar M. goeddeels afgerond. Volgens officier van justitie Willem Bos is komen vast te staan dat M. jarenlang een enorme hoeveelheid vertrouwelijke politie-informatie heeft gestolen „om het criminele circuit te bedienen”. Rechercheur M. had van 2011 tot 2015 in totaal 52 abonnementen lopen op onderzoeken naar leden van de onderwereld en kreeg zo automatisch alle informatie in die strafzaken. Hij zou zo’n 800.000 euro hebben verdiend met het verkopen van die info.

Het Nederlands Forensisch Instituut is nog druk doende met het kraken van de versleutelde informatie op vijf in beslag genomen telefoons en een USB-stick. Het OM wacht ook nog op informatie uit Oekraïne, waar M. naast zijn politiewerk zakelijk actief was. Bos zegt dat M. en vier medeverdachten ook het lidmaatschap van een criminele organisatie wordt verweten. „Ze werkten nauw en ingenieus samen om strafrechtelijke onderzoeken te frustreren en dat ondermijnt de rechtsstaat.”

Lees ook: Hoe een mol bij de politie zijn gang ging

Advocaat Jan-Hein Kuijpers ziet dat anders. Het echte slachtoffer in deze zaak is zijn cliënt. „Er is bikkelharde karaktermoord op hem gepleegd”, aldus de raadsman. Hij wil onder meer minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en oud-korpschef Gerard Bouman horen. De laatste had M. immers al kort na zijn aanhouding „de rotste appel sinds tijden” genoemd. Dat moet leiden tot niet-ontvankelijkheid of strafvermindering, aldus Kuijpers.

Smiespelende mensen

Daarna begon M. in de rechtszaal aan een lange klaagzang. De politie weigert ten onrechte achterstallig loon te betalen. Hij krijgt geen uitkering. „Alles is van me afgenomen waaronder ook de vrachtwagen van mijn bv.” Er zijn problemen met de belastingdienst. „Heel mijn leven is door dit onderzoek kapotgemaakt.” En dan de verschrikkelijke media. Sommige journalisten schuiven hem zelfs een rol toe in het neerhalen van MH17, bij liquidaties of bij een kunstroof in West-Friesland. „Het moet niet gekker worden.”

Ik kom zelfs niet aan de slag als hamburgerverkoper of schoonmaker van hotelkamers

Door alle negatieve publiciteit kan M. geen werk vinden. „Ik kom zelfs niet aan de slag als hamburgerverkoper of schoonmaker van hotelkamers.” Door de publicatie van foto’s is hij een bekende boef geworden en heeft hij „dagelijks last van starende blikken en smiespelende mensen om me heen”. Dit maakt zijn leven zó vervelend dat hij dringend „even tot rust moet komen”. Hij wil dat de rechtbank hem zijn paspoort teruggeeft zodat hij naar zijn schoonfamilie in Oekraïne kan reizen.

Dat verzoek wekte verbazing bij de rechtbank. M. is in juni vrijgelaten omdat hij beloofde tot zijn proces Nederland niet te zullen verlaten. Rechter M. Klinkenbijl zei de „proceshouding” van M. niet goed te begrijpen en gaf hem in overweging gewoon op vragen te gaan antwoorden. Welke getuigen nog moeten worden gehoord en of M. mag uitrusten in Oekraïne beslist de rechtbank dinsdag. De inhoudelijke behandeling van het proces gebeurt in mei.