Polen

Politieke crisis duurt voort na dagen van protest tegen omstreden mediawet

Polen is in de ban van een politieke crisis nadat vrijdag protesten uitbraken tegen een omstreden mediawet. Het wetsvoorstel, dat toegang van journalisten tot het Poolse parlement zou inperken, leidde vrijdagavond tot een bezetting van het parlement en tot grote betogingen op straat. De crisis verhevigde toen regeringsgezinde parlementariërs vrijdagavond besloten om buiten de plenaire vergaderzaal over de begroting te stemmen. In verschillende steden gingen demonstranten daarop de straat op, waaronder ook aanhangers van regeringspartij PiS. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van Polen, riep de Poolse regering zaterdag op tot respect voor de grondwet. Premier Beata Szydlo noemde de betogingen en de parlementaire sit-in op haar beurt „schandalig”. In een bemiddelingspoging hield president Andrzej Duda op zondag crisisberaad met de oppositie. Maandag spreekt hij met PiS-leider Jaroslaw Kaczynski en met de voorzitter van het parlement om een compromis te zoeken. Daarnaast riep hij op tot een onderzoek naar de parlementaire stemming. (NRC)