Nieuw geval van vogelgriep Gelderland, bijna 300.000 kippen worden geruimd

Om verspreiding te voorkomen worden bijna 300.000 kippen afgemaakt.

Beeld van een kippenboerderij in het Friese Hiaure, waar zondag vogelgriep geconstateerd werd. 28.500 leghennen moeten geruimd worden.
Beeld van een kippenboerderij in het Friese Hiaure, waar zondag vogelgriep geconstateerd werd. 28.500 leghennen moeten geruimd worden. Foto ANP

Onder de kippen van een boerderij in het Gelderse dorp Boven-Leeuwen is vogelgriep aangetroffen. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de 48.000 leghennen van het pluimveebedrijf afgemaakt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook de 248.000 kippen van drie boerderijen in een straal van 1 kilometer van het getroffen pluimveebedrijf worden preventief geruimd.

Het ministerie van Economische Zaken bracht dat maandagavond naar buiten. Zondag werd op een Friese kippenboerderij ook al vogelgriep aangetroffen. De 28.500 leghennen van dat bedrijf worden ook geruimd.

Zes andere pluimveebedrijven

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Boven-Leeuwen liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze worden nu ook onderzocht op vogelgriep. In een zone van tien kilometer rond de getroffen kippenboerderij heeft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken, PvdA) een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd.

Sinds begin november geldt er landelijk een ophokplicht voor pluimvee. Deze werd afgekondigd na de vondst van dode wilde watervogels met vogelgriep. Sindsien is op meerde plekken door het land vogelgriep aangetroffen. De laatste keer dat Nederland een landelijke ophokplicht instelde was in 2014.