Nep-alcohol

Tientallen doden in Rusland na het drinken van badolie

In de Siberische stad Irkoetsk zijn volgens Russische gezondheidsdiensten meer dan veertig doden gevallen na het drinken van nep-alcohol. De slachtoffers hadden een badolie gedronken waarin surrogaatalcohol verwerkt was. Vijftien anderen zijn met een methanolvergiftiging opgenomen. Op de flessen was duidelijk aangegeven dat het product niet drinkbaar was. Vergiftiging na het drinken van chemische producten waarin alcohol is verwerkt, is een bekend verschijnsel in Rusland. Volgens de autoriteiten is dit het ernstigste incident in jaren. In deze zaak zijn twee verdachten gearresteerd die de flessen badolie zouden hebben verkocht. Het is onduidelijk of zij de badolie als een goedkopere variant van alcohol hebben aangeprezen. De politie in Irkoetsk heeft 2.000 liter van het spul in beslag genomen. (NRC)