Reportage

Mogelijk gekaapte truck rijdt in op kerstmarkt Berlijn: zeker 9 doden

Berlijn Maandagavond lijkt Duitsland doelwit te zijn geworden van de grote aanslag waarvoor de Duitse autoriteiten al langer waarschuwden. „Waarom waren er geen betonblokken?”

Links: brandweermannen bij de truck die zich door de mensenmassa ploegde op de kerstmarkt in Berlijn; Rechts: een politieman die iets verderop de plaats van de aanslag bewaakt.
Links: brandweermannen bij de truck die zich door de mensenmassa ploegde op de kerstmarkt in Berlijn; Rechts: een politieman die iets verderop de plaats van de aanslag bewaakt. Foto’s Pawel Kopczynski/Reuters, John MacDougall/AFP

Berlijn is maandagavond opgeschrikt door een vermoedelijke aanslag op een kerstmarkt in het hart van de Duitse hoofdstad. Een vrachtwagen reed op een kerstmarkt aan de Kurfürstendamm, in het westen van de stad, in op het winkelende publiek en ramde onder meer een kraampje. Daarbij kwamen zeker negen mensen om en raakten er tientallen gewond. De lokale politie ging in de eerste uren uit van een aanslag.

Politici en media waren de hele avond uiterst terughoudend om van een aanslag te spreken; er wordt vooralsnog ook rekening gehouden met de mogelijkheid van een ongeval. Later op de avond is een verdachte aangehouden in de buurt van de kerstmarkt.

Dat het om een doelgerichte aanslag zou gaan, en niet om een verkeersongeluk, stellen op maandagavond verscheidene ooggetuigen rond de kerstmarkt. Mike Fox, een veertiger uit Birmingham, heeft met zijn vriendin net glühwein gedronken op de markt. „De truck kwam eraan en scheurde op drie meter afstand langs, op vijf meter van mijn vriendin”, vertelt de Britse man. „Hij minderde geen vaart, het zag eruit alsof het opzettelijk was. Ik zag gewonden, onder meer drie mensen met gebroken ledematen.”

De City Weihnachtsmarkt aan de voet van de Gedächtniskirche in West-Berlijn werd door de politie met linten afgezet, en in de loop van de avond waren er geen mensen meer op de markt. Fox: „Bij ons in het Verenigd Koninkrijk zetten ze altijd grote betonblokken rondom kerstmarkten. Die heb ik hier opmerkelijk genoeg niet gezien.”

De politie vroeg Berlijners naar huis te gaan of thuis te blijven, hoewel ze geen aanwijzingen had van gevaarlijke situaties op andere plekken of andere momenten.

Volg het laatste nieuws in ons liveblog

Doelwit van terreur

De grote vrees van de Duitse autoriteiten, die al het hele jaar hebben gewaarschuwd dat Duitsland het slachtoffer kon worden van een grote terreuraanslag, lijkt met deze gebeurtenissen te zijn uitgekomen. Zeker na de aanslagen in Parijs, in november vorig jaar, en in Nice, op de nationale feestdag 14 juli, herhaalde Berlijn de waarschuwing dat ook Duitsland een doelwit van terroristen is.

Dat laatste bleek uit de aanslagen deze zomer in een trein bij Würzburg en op een muziekfestival bij Ansbach, waarbij enkele zwaargewonden vielen. Verschillende geplande aanslagen hebben de Duitse autoriteiten weten te verhinderen. Vorige week werd nog bekend dat een 12-jarige jongen tweemaal geprobeerd heeft een aanslag te plegen in de stad Ludwigshafen.

Pools transportbedrijf

Over de persoon die achter het stuur van de vrachtwagen zat, was maandagavond nog weinig duidelijk. In de omgeving van de kerstmarkt werd voor 22.00 uur een verdachte aangehouden, die eerder op de vlucht zou zijn geslagen. De vrachtwagen, een truck van zeker 15 meter, werd geïdentificeerd als het eigendom van een Pools bedrijf en was volgens de eigenaar gevuld met stalen constructies die in Berlijn afgeleverd moesten worden. De bijrijder van de truck zou dood zijn aangetroffen in de cabine, melden Duitse media. De eigenaar van de truck zei tegen Poolse media dat hij een „kidnapping” van de chauffeur vermoedde. Sinds de truck uit Warschau was vertrokken, had de eigenaar al enkele uren geen telefonisch contact meer kunnen krijgen met de chauffeur.

Toeristen onder de slachtoffers

De politie kon tijdens een persconferentie later op de avond nog niets zeggen over de identiteit van de aangehouden verdachte of zijn motieven. Wel werd gemeld dat onder de slachtoffers toeristen zouden zijn.

Burgemeester Michael Müller van Berlijn heeft de kerstmarkt op de Breitscheidplatz maandagavond nog bezocht. Rond 22.00 uur kon hij melden dat de situatie „onder controle” is. Muller reageerde geschokt op de gebeurtenissen. „Wat we hier zien, is dramatisch”, zei hij tegenover de Berliner Zeitung. De Berlijnse veiligheidswethouder Andreas Geisel noemde het een „vreselijke gebeurtenis”. Maar, zei Geisel, „het zal niets veranderen aan hoe wij ons leven leiden hier in Berlijn.”