Meer woningen verkocht in heel Nederland

In november werden 25,5 procent meer woningen verkocht ten opzichte van november 2015. In Flevoland groeide de huizenmarkt het hardst, in Noord-Holland het minst.

Foto: Lex van Lieshout / ANP.

De verkoop van woningen is vorige maand flink toegenomen door het hele land. In november steeg de verkoop met 25,5 procent, in vergelijking met november vorig jaar. In totaal werden 18.000 huizen verkocht, zo blijkt uit de Kadaster-cijfers die maandag beschikbaar maakte.

In Flevoland is de gemiddelde verkoop het sterkst toegenomen. De verkoop ligt daar ruim 46 procent hoger dan een jaar eerder. In Noord-Holland nam het aantal verkochte woningen het minst toe, met 8,9 procent in vergelijking met november 2015.

Tekst gaat verder onder de graphic:

Het Kadaster registreert de verkoop op het moment van eigendomsoverdracht, zodra de koper eigenaar wordt van de woning. Dat is anders dan bij makelaarsvereniging NVM. Daar wordt gesproken van een verkoop zodra de koper en verkoper een akkoord hebben bereikt.

Dat er dit jaar meer woningen werden verkocht, is terug te zien in de verkoop van alle woningtypen. De stijging is het duidelijkst bij de verkoop van vrijstaande woningen, waar de verkoop steeg met 32 procent. De verkoop van appartementen steeg het minst hard, met iets meer dan 22 procent.

Het aantal gedwongen verkopen, door een slechte financiële situatie, daalde overigens flink. Het aantal executieveilingen lag vorige maand 27,3 procent onder het niveau van een jaar daarvoor.