Kandidatenlijst VNL: lokale ervaring en financiële kennis

Partij De partij VNL, de partij van twee ex-PVV-Kamerleden, presenteert zijn kandidaten.

Joram van Klaveren, Louis Bontes en Jan Roos tijdens het congres van de partij VNL in Rotterdam.
Joram van Klaveren, Louis Bontes en Jan Roos tijdens het congres van de partij VNL in Rotterdam. ANP / Bart Maat

Politici met een flinke dosis ervaring bij lokale partijen moeten lijsttrekker Jan Roos ondersteunen bij VoorNederland. De partij publiceerde deze maandag de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar. Joram van Klaveren en Louis Bontes, de twee ex-PVV’ers die de partij oprichtten en nu in de Tweede Kamer zitten, staan op nummer 2 en 3 op de lijst.

Met Tanya Hoogwerf (nummer 4, nu Leefbaar Rotterdam), Michel Versteeg (nummer 6, ex-CDA) en Jan de Laat (nummer 7, nu wethouder in Gouda) haalt VNL politieke ervaring binnen. Opvallend is dat VNL daarnaast veel mensen binnenhaalt met financiële expertise. Op nummer vijf staat Alexander Sassen van Elsloo, die tien jaar analist en adviseur aandelen was en nu columnist is voor De Financiële Telegraaf. De Laat is in Gouda wethouder financiën, terwijl Versteeg werkt als manager Juridische Zaken bij de leaseafdeling van ABN-AMRO. Samen met Johan Oosterhagen (nummer 12), jurist bij een advocatenkantoor, heeft Versteeg bovendien kennis van het recht.

Vorig jaar kwam VNL met ex-advocaat Bram Moszkowicz als lijsttrekker, maar die werd na driekwart jaar de wacht aangezegd. Volgens Bontes en Van Klaveren zou hij „de zwaarte van het politieke werk” hebben onderschat, zo zeiden ze destijds. Dat Jan Roos partijleider zou worden, was al langer duidelijk. Hij is bekend als verslaggever van GeenStijl en PowNews. Dit jaar was hij een van de gezichten van het ‘nee-kamp’ bij het Oekraïnereferendum. Meer dan 60 procent bij het raadgevende referendum stemde tegen – een overwinning voor Roos en het aan GeenStijl gelieerde GeenPeil.

Geen vriendschap met GeenPeil

Inmiddels heeft GeenPeil ook een eigen politieke partij opgericht, met Jan Dijkgraaf als lijsttrekker. Er bestaat geen vriendschap tussen GeenPeil en VoorNederland. GeenPeil neemt het Jan Roos kwalijk dat hij heeft gekozen voor een „klassieke politieke partij” en op die manier onderdeel zou zijn geworden van het door hen verfoeide establishment. Thierry Baudet, het derde gezicht van het ‘nee-kamp’, richtte ook een eigen politieke partij op – Forum voor Democratie. Met die partij wil VoorNederland wel samenwerken.

De kandidatenlijst van VNL telt achttien namen. Laurence Stassen, partijvoorzitter en voormalig PVV’er, staat als laatste op de lijst, als lijstduwer. VNL presenteert zich als een beschaafd alternatief voor de PVV. Speerpunten van de partij zijn lage belastingen, veiligheid, minder immigratie en minder macht voor de Europese Unie.