Investeerders FC Twente speculeerden op gemeentesteun

Noodkrediet FC Twente kreeg een lening omdat financiers wisten dat de stad de club zou redden.

Foto Vincent Jannink/ ANP

Het Engelse bedrijf XXIII Capital heeft in september van vorig jaar met geld van twee grote Amerikaanse investeerders gespeculeerd op de redding van FC Twente door de gemeente Enschede. XXIII Capital leende de noodlijdende club 8 miljoen euro uit, ervan uitgaand dat de gemeente Twente van de ondergang zou redden.

Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van XXIII Capital die NRC via Football Leaks verkreeg. De stukken laten zien hoe dit Londense bedrijf, gespecialiseerd in football finance, de redding van FC Twente meewoog in haar beslissing de club een noodkrediet te
verstrekken, drie maanden voordat de gemeenteraad instemde met een garantstelling van 32 miljoen euro.

„De club heeft aanzienlijke financiële steun van de lokale gemeente. In het geval van onvoorziene kwesties met onze lening, zijn we vol vertrouwen dat die de problemen op zal lossen”, liet XXIII Capital weten aan twee Amerikaanse hedgefunds, die via een financiële constructie op de Kaaimaneilanden het geld in FC Twente staken.

Lees ook: Hoe beleggers speculeerden op de redding van FC Twente

Hedgefondsen

In hetzelfde document staat beschreven dat gemeente Enschede FC Twente al „op indrukwekkende wijze financieel had gesteund” en „nooit iets zou ondernemen dat de club failliet zou laten gaan”. Voor dit soort reddingsoperaties met publiek geld was in Nederland „significant precedent”, aldus de Engelsen.

FC Twente en de gemeente hadden geen idee dat de lening die Twente afsloot uiteindelijk in handen kwam van twee Amerikaanse hedgefondsen. Ook wisten zij niet dat XXIII er van uit ging dat de gemeente zou inspringen.

‘Bank van de voetbalwereld’

Henk Hoekstra, voormalig financieel directeur van eredivisieclub Heerenveen en account manager voor XXIII Capital zegt in een reactie dat het bedrijf geen bemoeienis heeft gehad met het reddingsplan. „Dat kwam uit de koker van de club. XXIII Capital heeft slechts zo goed mogelijk proberen in te schatten waar de risico’s lagen.”

De ruim 8 procent rente die Twente moet betalen is volgens hem „marktconform”, onder meer omdat de club een hoog risicoprofiel heeft. XXIII Capital groeide de afgelopen drie jaar uit tot „bank van de voetbalwereld”, door voor een groot aantal Europese clubs financieringen te regelen, vooral voor transfers.

FC Twente verzoekt deze week Enschede officieel om de gemeentegarantie in te mogen roepen, onder meer om de resterende leningen aan XXIII af te kunnen lossen. De raad stemde eind 2015 al in met in de redding, maar door alle problemen bij FC Twente is de garantie nog niet definitief. Grootste struikelblok op dit moment zijn mogelijke naheffingen door de Belastingdienst naar aanleiding van dubieuze financiële constructies bij verschillende transfers.