In beeld

In deze huiskamers is Kerstmis al begonnen

Je moet je eigen slingers ophangen in het leven. Sommige mensen nemen dat zo serieus dat ze in november al over de kerstversiering nadenken. En anders vragen de buren het wel: ‘Wanneer begin je nou, Wil?’ Foto’s en tekst Gino Kleisen
Max Ebing (65) uit Utrecht. "Ik hou van de gezelligheid en de sfeer. Je hebt het weer een jaar gered, je mag blij wezen dat je nog leeft. Mijn vrouw is drie jaar geleden overleden en de versiering was haar traditie. Ik wil die kerstgedachte doorzetten. En net als zij niet bij de pakken neerzitten maar gewoon doorgaan. Ik heb nu wel een nieuwe lat-relatie, voor de gezelligheid."
Gino Kleisen
Desiree Vogtschmidt (38) en haar zoon Fabian (9) uit Amsterdam zijn dit jaar al voor Sinterklaas begonnen. "Het begint meestal met het winterhoekje (zie de pinguïns) en daarna volgt het raam en de kerstboom. De sfeer en de gezelligheid vind ik geweldig."
Gino Kleisen
"Zonder versiering vind ik er niks aan, het hoort erbij", zegt Joke Pfeiffer (63) uit Utrecht. "Twee jaar geleden, toen mijn vader overleed, hadden we geen versiering. Het was kaal, er was geen sfeer. Eind november begint het te kriebelen." Joke en haar man Coen (63) kopen hun spullen meestal in de uitverkoop na de kerst, "het moet wel leuk blijven". Ook krijgen ze weleens wat cadeau van vrienden en familie. Om van het gezeul met een zware boom af te zijn hebben ze een kunstboom.
Gino Kleisen
De lokale tv-zender AT5 komt regelmatig langs bij Willie IJsendijk (67) en Hannie van Laarhoven (56) uit Amsterdam. De Duitse televisie kwam in 1980 zelfs langs om de kerstversiering van Willie te bekijken. Eerst was er nog veel meer versiering, maar dit jaar had ze niet zo’n zin, vanwege haar COPD, een chronische longziekte. "Ik kan misschien nog vijf jaar meegaan, maar met een longontsteking kan ik ook binnen een week weg zijn. Even naar de keuken lopen en ik ben al buiten adem. Daarom heeft Hannie het dit jaar gedaan." Elk jaar op 1 december is het klaar. "De straat herinnert me er ook aan: ‘Wanneer begin je nou, Wil?’ Ik vind het jammer dat ik geen voortuin heb, anders was het helemaal feest geweest. In de kerstboom hangt voor elk van mijn overleden dieren een kersthanger."
Gino Kleisen
Arja van Dijk (65) en Hans Hoveling (68) uit Utrecht. Arja: "Ik verzamel al dertig jaar, de spullen komen uit Dubai, Marokko, de VS, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Mexico. De één golft, de ander tennist, ik vind dit leuk. Ik loop altijd te kijken en te zoeken. Meestal begin ik half oktober en begin januari breek ik het af. Mijn man versiert niks, maar sjouwt zich wel het apezuur."
Gino Kleisen
Marjan de Groot uit Montfoort doet het al zo'n 35 jaar. "Het is mijn favoriete hobby om al vanaf rond half oktober met de kerstversiering te beginnen. Ik denk dat ik het zo leuk vind omdat mijn moeder in de laatste dagen van december jarig was en de kerstboom thuis altijd zo vroeg al opgeruimd was. Ik heb veel antieke ballen en popjes, een kerstboom en een kerstdorpje. Ik hou niet van bewegende dingen en versiering die geluid maakt. Het komt overal vandaan; mijn zusjes en vrienden nemen altijd dingen mee. Afgelopen weekend was ik in Engeland en heb ik een flink deel van de tijd in winkels rondgekeken."
Gino Kleisen
Veel voorbijgangers blijven bij Harold van der Hoeff (62) uit Utrecht voor het raam staan om het landschap te bewonderen. Hij bouwt dit kerstlandschap sinds een jaar of negen op met zijn neefje Tonnie. Alle eer gaat dit jaar naar hem, geeft hij toe. Hij vertelt er niet veel over, behalve dat 'gewoon leuk is met kerst' net als de modelbouw en met 'het treintje spelen'.
Gino Kleisen