IMF-baas Lagarde schuldig bevonden

Frankrijk

Franse rechters achten de ex-minister in een verrassend vonnis nalatig in een slepende politiek-juridische affaire.

IMF-directeur Christine Lagarde is schuldig bevonden aan nalatigheid bij de toekenning van een schikking aan zakenman Bernard Tapie. Maar een speciale Franse rechtbank voor politici heeft haar maandag geen straf opgelegd. Lagarde riskeerde een jaar cel, 15.000 euro boete en een strafblad.

Volgens het hof had Lagarde als minister van Economie en Financiën onder president Nicolas Sarkozy in 2008 moeten ingrijpen toen een onder haar gezag ingestelde commissie had besloten 404 miljoen euro aan Tapie toe te kennen als compensatie voor de in zijn ogen frauduleus verlopen verkoop van zijn meerderheidsbelang in sportmerk Adidas.

Tapie had de toenmalige staatsbank Crédit lyonnais (nu LCL) opdracht gegeven te verkopen nadat president François Mitterrand hem in 1992 tot minister van grotestedenbeleid had benoemd. Hij kreeg de door hem vooraf genoemde bodemprijs, maar wist niet dat een dochter van de bank een deel van de aandelen had gekocht en dat twee jaar later met grote winst zou doorverkopen.

Nadat Tapie zich in de campagnes van 2007 uitsprak voor Sarkozy, besloot die bij zijn aantreden meteen een arbitragecommissie in te stellen. Maar een van de leden van die commissie, een oud-rechter, bleek later nauwe financiële banden met Tapie en zijn advocaat te onderhouden.

Dat was reden voor Sarkozy’s opvolger François Hollande om de rechter te vragen zich opnieuw over de zaak te buigen. Die oordeelde eind 2015 dat Tapie het miljoenenbedrag moest terugbetalen. In een afzonderlijke zaak zijn Tapie en onder andere de oud-directeur van Lagardes kabinet, Stéphane Richard (nu topman van telecombedrijf Orange) aangeklaagd voor ‘oplichting in georganiseerd verband’.

De rol van Lagarde in de zaak is beperkt. De openbaar aanklager vond vorige week na twee dagen proces dat ze een „politieke fout” heeft begaan. Maar dat dat ze geen strafbare feiten heeft gepleegd. Hij vroeg om ontslag van verdere rechtsvervolging.

Daar waren de leden van het zogenoemde ‘Cour de justice de la République’ het maandag verrassend niet mee eens. Dat hof, samengesteld uit twaalf leden van het Franse parlement en drie professionele rechters, oordeelde dat de fraude van de entourage van Tapie ontdekt zou zijn als Lagarde bezwaar had aangetekend tegen de arbitrage. Ze had vooral op de rem moeten staan bij de toekenning van 45 miljoen euro ‘immateriële schade’ aan Tapie.

Maar er zijn verzachtende omstandigheden. Lagarde krijgt geen straf omdat ze pas net minister was toen de kwestie speelde en, vooral, omdat ze in 2008 druk bezig was de financiële crisis te managen. Ze kan bij dit hof, dat sinds de oprichting in 1993 pas vier keer eerder rechtsprak, niet in beroep te gaan. Wel zou Lagarde volgens haar advocaat overwegen in cassatie te gaan om haar naam te zuiveren.

Het IMF heeft nog niet direct op de veroordeling van zijn directeur gereageerd. Het dagelijks bestuur zal volgens een woordvoerder „op korte termijn” bij elkaar komen om de zaak te spreken. Lagarde is topvrouw sinds 2011, nadat haar eveneens Franse voorganger Dominique Strauss-Kahn weg moest toen hij verdacht werd van verkrachting.

    • Camil Driessen