Herkeuring

‘Wajong -ouderen hoeven toch geen UWV-herkeuring’

Wajongers (mensen met een uitkering voor een handicap) die ouder zijn dan vijftig en voor hun achttiende al hun uitkering aanvroegen, hoeven toch geen herkeuring te ondergaan bij het UWV. Dat bevestigt het ministerie van Sociale Zaken maandag, na berichtgeving van Trouw. Het gaat om 44.000 wajongers van boven de 50, van wie er 8.000 werken naast hun uitkering.

Het besluit is een koerswijziging van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA). In 2013 presenteerde Klijnsma de Participatiewet die stelde dat van alle 240.000 wajongers opnieuw zou worden vastgesteld of ze kunnen werken. Degenen bij wie dat het geval zou zijn, zouden gekort worden op hun uitkering - ook ouderen, die naar verhouding moeilijk aan een baan kunnen komen. Deze keuringen zijn sinds 2015 gaande, hoewel al gauw duidelijk was dat niet iedereen in aanmerking zou komen voor de keuring.

In 2013, bij de aankondiging van de wet, kwam al forse kritiek van uitkeringsinstantie UWV en verzekeringsartsen om ook ouderen te keuren. Het zou te ingewikkeld zijn om aan de hand van oude medische dossiers een nieuwe inschatting te maken.

GroenLinks en de SP vroegen de staatssecretaris vorig jaar tevergeefs om een uitzondering voor 50-plussers. (NRC)