Henry Heimlich (1920-2016)

Uitvinder levensreddende heimlichgreep overleden

Dokter Henry Heimlich, uitvinder van de heimlichgreep, is zaterdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie bekend. Heimlich overleed in het ziekenhuis nadat hij daar begin deze week werd opgenomen na een hartaanval.

De Amerikaan werd in de jaren zeventig bekend door zijn methode om mensen die zich hebben verslikt van verstikking te redden.

De hulpverlener gaat daarbij achter de patiënt staan, omarmt hem ter hoogte van de buik, tussen borstbeen en navel en laat met een stevige opwaartse duw het blokkerende voorwerp uit de luchtpijp schieten.

De wereldwijd toegepaste techniek heeft naar schatting duizenden mensen voor een verstikkingsdood behoed.

Heimlich redde begin dit jaar zelf nog het leven van een 87-jarige vrouw door de door hem ontwikkelde greep toe te passen. De vrouw verslikte zich in een stukje eten in het verzorgingshuis waar zij en Heimlich woonden. (NRC)