Recensie

Recensie

‘FrommerKerst’ is een pretentieloos meezing-uitje voor jong en oud

Frommerman speelt kerstmuziek van ‘Ik ben een kerstbal’ tot ‘Hodie Christus natus est’. Wie allergisch is voor oubollige meligheid en gezelligheid kan beter thuisblijven

FrommerKerst
FrommerKerst Foto Ronald Knapp

Tussen alle zwanenmeren en ijssprookjes is er ook Kerstmuziek in het lichte genre. En ook dáár is het succes groot. Close harmonygroep Frommermann (in 2005 ontstaan en vernoemd naar de oprichter van de Comedian Harmonists) bracht hun FrommerKerst twee jaar geleden voor het eerst. Er volgden een reprise en een cd, dit jaar is de voorstelling met nieuwe regie en méér samenzang omgevormd tot Kerstfamilievoorstelling die – unicum in het genre – maar 19 keer wordt gespeeld.

Het gekozen kerstrepertoire beslaat de hele breedte, van Bert en Ernies Ik ben een Kerstbal tot het Gregoriaanse Hodie Christus natus est, waarmee de groep in monniken-processie de duistere zaal binnenkomt: voor kleuters („Mamma, zombies!”) een horrorattractie. Maar al snel floept het licht aan, en blijkt die kerstboom op het podium gewoon tenor Jan Willem Schaafsma, die helemaal niet blij is met zijn groene pak en daar door zijn maten op wordt aangesproken („Iemand die niet gezellig wil meedoen, dat komt in de beste families voor”).

Lees verder na de video

Wie allergisch is voor dit soort tikje oubollige meligheid, die mijde FrommerKerst. Voor wie wel gewoon gezellig meedoet, volgt een voorstelling waarin de zaal zachtjes meeneuriet met een „timide meezinger” als God rest ye merry Gentleman en luid met Jingle Bells. Daarmee lijkt het programma inderdaad zeer geschikt als allround familie-uitje: een rij ouderen had dit weekend in het Concertgebouw de zangmiddag van zijn leven, sommige kinderen constateerden verbaasd: Ere zij God en Komt allen tezamen, gek, die teksten kén ik helemaal niet.

Waar de feestvreugde op het podium even ingestudeerd of routineus dreigt te worden, grijpt de twee jaar geleden tot de groep toegetreden tenor Erik Slik in. En hij straalt zo aanstekelijk bij al zijn tongue-in-cheek dansjes en vette knipogen dat de kerstsfeer alsnog over je neerdaalt.