Evacuatie uit Aleppo en Idlib komt langzaam op gang

De evacuatie van burgers uit dorpen in de provincie Idlib is een voorwaarde voor de evacuatie uit Oost-Aleppo.

De evacuatie van gewonden, vrouwen en kinderen uit de omsingelde dorpen al-Foua en Kefraya is een voorwaarde voor de evacuatie van burgers uit Oost-Aleppo.
De evacuatie van gewonden, vrouwen en kinderen uit de omsingelde dorpen al-Foua en Kefraya is een voorwaarde voor de evacuatie van burgers uit Oost-Aleppo. Foto: Emrah Gurel / AP

De evacuatie van burgers uit de dorpen al-Foua en Kefraya in de Syrische provincie Idlib komt langzaam op gang. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn maandag ongeveer tien bussen met burgers vertrokken, meldt Reuters. Ook uit Oost-Aleppo zouden volgens persbureau AFP zo’n 1.200 mensen zijn geëvacueerd.

De evacuatie van gewonden, vrouwen en kinderen uit de omsingelde dorpen al-Foua en Kefraya is een voorwaarde voor de evacuatie van burgers uit Oost-Aleppo: in ruil voor de evacuatie van burgers uit deze sjiitische dorpen naar gebied dat in handen is van de regering, zullen ook rebellen en burgers Oost-Aleppo mogen verlaten. Dat werd zondagavond afgesproken door de strijdende partijen. Idlib is grotendeels in handen van jihadistische strijdgroepen.

Volgens het hoofd van een eenheid van artsen en vrijwilligers die de evacuatie uit Aleppo coördineert, zijn uit Oost-Aleppo - waar de rebellen lang standhielden tegen het regeringsleger - inmiddels 1.200 mensen per bus geëvacueerd, onder wie vrouwen en kinderen. Het Observatorium meldt dat zelfs 3.500 mensen sinds zondagnacht Oost-Aleppo per bus verlaten hebben. Onder hen zou ook de 7-jarige Bana Alabed zijn, die bekend werd door haar tweets over de bombardementen in Aleppo. Dat melden enkele medische hulpverleners op Twitter.

De tekst gaat verder na de tweet:

Lees ook: Vijf vragen over de val van Aleppo.

Uitstel

Zondagavond werd de evacuatie nog voor onbepaalde tijd uitgesteld, nadat een aantal bussen op weg naar de dorpen werd aangevallen. Dit zou volgens de rebellen zijn gedaan door een boze menigte, bijgestaan door regeringstroepen. Ook werden zeker zes voertuigen in brand gestoken door het aan Al-Qaeda gelieerde Fatah al-Sham, om zo de evacuatie te verhinderen. Zij zouden mogelijk onenigheid hebben met een andere rebellengroep, die wel voorstander is van de ontzetting.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is ondertussen dichtbij een akkoord over een Frans voorstel om VN-medewerkers toezicht te laten houden op de evacuatie van Oost-Aleppo. Het voorstel werd ingediend om “massale wreedheden” tegen te gaan. Er wordt maandag over de conceptresolutie gestemd. Zondag vergaderden diplomaten meer dan drie uur over de tekst.