EenVandaag: Geert Wilders opnieuw politicus van het jaar

Het is de vierde keer dat Wilders de verkiezing wint.

PVV leider Geert Wilders na de EenVandaag Politicus van het Jaar-verkiezing 2016.
PVV leider Geert Wilders na de EenVandaag Politicus van het Jaar-verkiezing 2016. Foto ANP

EenVandaag heeft Geert Wilders voor het tweede jaar achtereen uitgeroepen tot politicus van het jaar. Van de 40.000 deelnemers aan de verkiezing stemde ruim een kwart op de PVV-voorman, meldt het actualiteitenprogramma maandag op zijn website. Het is de vierde keer dat Wilders de verkiezing wint. Ook in 2013 en in 2010 kreeg hij de meeste stemmen.

“Geert Wilders beheerst in 2016 de politieke peilingen”, verklaart EenVandaag de winst van Wilders.

“De PVV-leider staat, voor zíjn kiezers, voor hoop en verandering: ze willen dat hij het huidige systeem verandert.”

Verandering was ook de voornaamste reden dat na Wilders de meeste stemmen (11 procent) naar GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver gingen. Als derde eindige minister van Financiën Jeroen Dijsselboem, met 7 procent van de stemmen.

Gedreven en gedegen

Klaver kreeg lof van stemmers omdat zich op een positieve manier op de toekomst richt, aldus EenVandaag. Jeroen Dijsselbloem wordt geprezen om de gedegen en gedreven manier waarop hij zijn werk uitvoert, waarbij hij zich niet door de “waan van de dag laat leiden”.

Premier Mark Rutte en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib delen met beiden 6 procent van de stemmen de vierde plek.