In beeld

Code Rood in Beijing

Voor de derde dag op rij is de luchtvervuiling in China honderd keer hoger dan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Bij honderden bedrijven is de productie stilgelegd en voor autoverkeer gelden beperkende maatregelen. Veel mensen dragen mondkapjes. Een opmerkelijke verschijning in het straatbeeld is de man in een oranje vest behangen met 24 telefoons. Wat doet hij daar?
Overspoeld in verstikkende smog beperken sommige Noord-Chinese steden het aantal auto's op de weg en zijn zo'n 700 fabrieken tijdelijk stilgelegd om de vervuiling terug te dringen. Tientallen steden nemen noodmaatregelen zoals het sluiten van de scholen. "Zolang het Code Rood geldt, is het veiliger om thuis te blijven dan naar school te gaan", zegt scholier Li Jingren (15) tegen persbureau AP.
AP / Andy Wong
De extreme luchtvervuiling is in de noordelijke provincies, het industriële hart van China, een terugkerende probleem. Vooral in de koude winters wanneer de vraag naar energie - veelal opgewekt door kolencentrales - omhoog schiet.
AP / Andy Wong
In Shijiazhuang, de hoofdstad van de noordelijke provincie Hebei, is een hoevelheid fijnstof gemeten van 1.000 microgram per kubieke meter. De WHO-richtlijn gaat uit van een jaarlijks gemiddelde van 10 microgram. In Tianjin (334 mg) werden vluchten geannuleerd vanwege het slechte zicht door de smog.
Reuters
In Beijing is 212 mg luchtvervuiling gerapporteerd, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua maandag. Op dit bouwterrein in Beijing probeert men met een luchtzuiveringsmachine de vervuiling tegen te gaan.
Reuters
Al zolang het Code Rood van kracht is loopt deze man in Beijing rond met een oranje vest waaraan 24 mobiele telefoons bevestigd zijn.
Reuters / Jason Lee
Het is de kunstenaar Liu Bolin, ook wel bekend als 'the invisible man' van de fotoserie Hiding in the City waarin hij gecamoufleerd helemaal opgaat in de achtergrond.
Reuters / Jason Lee
Met zijn laatste kunstproject wil hij het probleem van China's luchtvervuiling voor het voetlicht brengen.
Reuters / Jason Lee
De smogwaarschuwingen inspireerden hem om de luchtvervuiling in Beijing live te gaan uitzenden.
Reuters / Jason Lee
Hiertoe wandelt Liu rond in een oranje vest met 24 smartphones aan de voor- en achterkant, om de smog te livestreamen.
Reuters / Jason Lee
Hij noemt de smog "een ramp" en ziet als kunstenaar het als zijn taak om het probleem bespreekbaar te maken met beelden.
Reuters / Jason Lee
"Ik denk dat dit vrij goed is. Ik begrijp zijn kunstvorm niet zo goed, maar zijn werk kan meer mensen bewust maken over de smog in Beijing, toch?", aldus de 27-jarige Xu Chenglong (niet op de foto) tegen persbureau Reuters.
AP / Andy Wong
Een assistent helpt Liu Bolin met het aanzetten van de livestreams op zijn vest.
Reuters / Jason Lee
De titel van dit meest recente kunstwerk is: Vandaag zijn de even nummers verbannen. Dit verwijst naar het even-oneven nummerplaatsysteem dat Beijing gebruikt om het aantal voertuigen op de weg te beperken tegen de vervuiling.
Reuters / Jason Lee