Christine Lagarde schuldig bevonden aan nalatigheid

De IMF-directeur heeft in haar functie als minister van Financiën van Frankrijk in 2008 nalatig gehandeld, vindt de rechter.

REUTERS/Charles Platiau

De voormalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde is door een Franse rechtbank schuldig bevonden van nalatigheid, maar ze krijgt geen straf opgelegd. Dat meldt persbureau Reuters. De 60-jarige directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stond terecht vanwege haar rol in de affaire rond zakenman Bernard Tapie. Ze zou in 2008 niet hebben ingegrepen bij een compensatieregeling voor Tapie ter waarde van 400 miljoen euro.

Het Franse Gerechtshof voor de Republiek vindt dat Lagarde de verduistering van geld door derde partijen mogelijk heeft gemaakt door niet aan de noodrem te trekken bij de omstreden arbitragedeal. Vanwege “de context van de economische crisis in 2008″ en de goede reputatie van Lagarde hebben de rechters echter besloten om haar geen straf op te leggen, zegt rechter Martine Ract Madoux tegen Reuters.

Lees meer: Franse zakenman Tapie moet 404 miljoen euro terugbetalen.

Lagarde houdt vol dat ze niet nalatig gehandeld heeft. Haar advocaat heeft aangegeven dat ze er over nadenkt om in beroep te gaan tegen het oordeel. De veroordeling leidt niet tot een leiderschapscrisis bij het IMF: maandagavond werd door het bestuur besloten dat Lagarde mag aanblijven ondanks de veroordeling. Ze volgde daar in 2011 Dominique Strauss-Kahn op, nadat hij aftrad als gevolg van een seksschandaal.

Bernard Tapie

Bernard Tapie ontving in 2008 404 miljoen euro van een Franse arbitragecommissie voor wat hij zag als de oneerlijke verkoop van Adidas door staatsbank Crédit Lyonnais. De bank zei er 472 miljoen euro voor te hebben gekregen, wat voor Tapie de bodemprijs was. Het bleek later dat de bank het bedrijf zelf via dochterondernemingen had opgekocht en met honderden miljoenen winst had doorverkocht. Tapie beklaagde zich, waarna Lagarde een arbitragecommissie instelde om de zaak op te lossen.

In 2015 werd Tapie door de Franse rechter gedwongen om het bedrag weer terug te betalen.