Bloedige gijzeling Jordaans kasteel beëindigd

De vier schutters werden doodgeschoten. Zondag kwamen tien mensen om bij de gijzeling.

Jordaanse veiligheidstroepen bij het kasteel in Karak.
Jordaanse veiligheidstroepen bij het kasteel in Karak. Foto: Ben Curtis / AP

De bloedige gijzeling in een kasteel in de Jordaanse stad Karak, waarbij zondag tien mensen omkwamen, is beëindigd. Dat heeft de Jordaanse politie bevestigd, aldus persbureau AP. De vier schutters werden allen door Jordaanse veiligheidstroepen doodgeschoten. Na de aanval werden automatische wapens, explosieven en bomgordels aangetroffen.

Zondag bestookten de terroristen eerst een politiepatrouille buiten de stad. Vervolgens vluchtten zij in een auto naar Karak, waar ze zich verschansten in een oud kruisvaarderskasteel, een populaire toeristische trekpleister. Daar gijzelden zij een onbekend aantal toeristen, die in verschillende operaties door de politie werden bevrijd. Onder de slachtoffers zijn een Canadese toeriste, zeven politieagenten en twee Jordaanse burgers. Ten minste 34 mensen, onder wie twee toeristen, raakten gewond bij de gijzeling.

Hoewel de aanslag nog niet is opgeëist, is de gijzeling vermoedelijk het werk van terreurgroep Islamitische Staat, die delen van buurlanden Syrië en Irak bezet. Eerder dit jaar werd de Jordaanse veiligheidsdienst aangevallen door vermoedelijke IS-sympathisanten. Aangenomen wordt dat dit een vergelding was voor de Jordaanse steun aan de door de Verenigde Staten geleide coalitie, die in Syrië en Irak tegen IS strijdt.

Het oude kruisvaarderskasteel in Karak: