Banken akkoord met nakijken duizenden rentecontracten

Veel MKB’ers kwamen in de financiële problemen door rentederivaten die door zes banken werden meegegeven.
De AFM is door de minister van Financiën gevraagd om toezicht te houden op de uitvoering van het herstelkader.
De AFM is door de minister van Financiën gevraagd om toezicht te houden op de uitvoering van het herstelkader. Foto: Koen Suyk / ANP

Zes banken hebben ingestemd met het opnieuw beoordelen van duizenden contracten van gedupeerde MKB’ers die rentederivatencontracten afsloten en in de financiële problemen kwamen. Dat meldt toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) maandag. De betrokken banken - Rabobank, ING, ABN Amro, SNS, Van Lanschot en Deutsche Bank - gaan zo’n 24.000 contracten van ongeveer 19.000 klanten, voornamelijk uit het midden- en kleinbedrijf, opnieuw bekijken en eventuele herstelacties uitvoeren.

Veel MKB’ers kwamen in de financiële problemen, doordat de genoemde banken leningen aanboden en daarbij rentederivaten meegaven die de ondernemers zouden moeten beschermen tegen stijgende rente op hun krediet. Na de kredietcrisis van 2008 daalde de rente echter en als gevolg daarvan moesten de MKB’ers juist bijbetalen.

In maart riep minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) een commissie van ‘drie wijzen’ in het leven om een einde te maken aan het derivatenprobleem. Die commissie bestond uit curatoren Ben Knüppe en Rutger Schimmelpenninck en hoogleraar risicomanagement Theo Kocken.

Lees ook: Lang niet iedereen is blij met oplossing voor derivatendrama.

Eerder akkoord

De banken waren in juni al akkoord met een compensatieregeling. Nu is er ook overeenstemming over hoe het zogenoemde herstelkader zal worden uitgevoerd. Volgens de AFM zullen de banken de ondernemers in december en januari informeren over wanneer en op welke manier het proces wordt afgerond.

Naar verwachting zullen de eerste compensatievoorstellen begin 2017 worden aangeboden. Externe beoordelaars zullen de manier waarop het herstelkader wordt uitgevoerd, controleren. Ook contracten van klanten die al op compensatie konden rekenen, zullen opnieuw worden beoordeeld.