ACM doet onderzoek naar Volkswagen

Uitstootfraude Op verzoek van de Consumentenbond opent toezichthouder ACM een onderzoek naar overtreding van consumentenwetten.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een onderzoek naar de uitstootfraude van Volkswagen. Dat heeft de toezichthouder maandag bekendgemaakt.

De ACM onderzoekt of Volkswagen de consumentenregels heeft overtreden. Dit gebeurt nadat de Consumentenbond de toezichthouder verzocht te onderzoeken of consumenten zijn misleid.

In Nederland heeft Volkswagen naar eigen zeggen 160.000 auto’s met sjoemelsoftware aan consumenten verkocht. De ACM onderzoekt nu of daardoor consumentenwetgeving is overtreden. Dat onderzoek moet voor de zomer van 2017 zijn afgerond.

Consumentenbond-directeur Bart Combée spreekt in een persbericht van „heel goed nieuws”. Volkswagen heeft zich volgens de Consumentenbond schuldig gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken door doelbewust de uitstootgegevens van zijn dieselauto’s te manipuleren. „Er is echter een uitspraak nodig van de toezichthouder om het voor consumenten mogelijk te maken om de autobouwer aansprakelijk te stellen.”

Een koopovereenkomst die tot stand is gekomen als gevolg van een oneerlijke handelspraktijk is vernietigbaar. Volgens de Consumentenbond zouden kopers van Volkswagens met sjoemelsoftware dan kunnen eisen dat de fabrikant hun auto terugneemt en het aankoopbedrag terugbetaalt.

Combée stelt overigens dat dit terugnemen „in de praktijk” lastig zal zijn. Wel denkt hij met een ACM-uitspraak Volkswagen aan tafel te krijgen voor een gesprek over een compensatieregeling.

Volkswagen schikte in de VS voor miljarden met de overheid en consumenten. In Europa is op zulke schikkingen nog geen zicht.