De wisselkoers van VfL Wolfsburg

Deal Iedere dag bericht NRC in de ‘Deal van de dag’ uit de binnenwereld van het voetbal. Vandaag: Riechedly Bazoer.


De topper Ajax – PSV ging zondag aan Riechedly Bazoer voorbij. Zoals hij de laatste maanden bij nagenoeg alle wedstrijden van Ajax slechts toeschouwer was. En dan vaak niet eens vanaf de reservebank maar ergens weggedoken op de tribune.

Hoe anders was het op 20 november 2012. Het 16-jarige supertalent verkoos op de winterdag Ajax verrassend boven PSV, waar hij de jeugdopleiding doorliep. “Ik heb voor Ajax gekozen omdat ik denk hier een betere voetballer te worden”, sprak Bazoer op zachte toon nadat hij zijn contract had ondertekend.

Wie de arbeidsovereenkomst bekijkt, ziet dat voetbal ook toen al een familieaangelegenheid was bij de Bazoers. Zo staat er: “In verband met zijn leeftijd heeft zijn moeder, mevrouw Bazoer, het contract mede ondertekend”. Maar ze was niet de enige. Ook Bazoers broer Irchandly zette zijn krabbel.

In de paar jaar die volgden, debuteerde Bazoer in de Eredivisie en groeide onder trainer Frank de Boer uit tot basisspeler. Tot hij aan het einde van het afgelopen seizoen uit vorm raakte en op de bank belandde. Een status waar Bazoer onder de huidige trainer Peter Bosz niet meer van af is gekomen. Reden voor Riechedly en Irchandly, inmiddels officieel de zaakwaarnemer van zijn broer, om Ajax te verlaten. De nieuwe bestemming vanaf januari: het Duitse VfL Wolfsburg.

Behalve om sportieve is het om financiële redenen te hopen dat broer Irchandly zich goed heeft verdiept in de volksclub, voor het geval Riechedly hetzelfde lot staat te wachten als in Amsterdam. De club hanteert namelijk wedstrijdpremies die verschillend zijn per speler én afhankelijk zijn van het aantal minuten dat een speler meedoet. Zo kreeg de Nederlandse spits Bas Dost (inmiddels spelend voor Sporting Lissabon) 15.000 euro per behaald punt waar zijn Braziliaanse teamgenoot Naldo (nu spelend voor Schalke 04) 25.000 euro opstreek per punt.

De premies zijn bovendien afhankelijk van het aantal minuten dat spelers meespelen, zoals bij meer clubs. Maar zo gedetailleerd als bij Wolfsburg komt het niet veel voor. Basisspelers toucheren er het volledige bedrag, net als wisselspelers die voor de rust in de ploeg komen. Invallers tussen de 46ste en 70ste minuut ontvangen 60 procent van deze premie. Voor spelers die na de 71ste minuut in de ploeg komen is 40 procent beschikbaar. Bankzitters krijgen 20 procent.

Marchanderen met de minuut waarin een speler wordt gewisseld, is er niet bij. Het contract: “Voor het tijdstip van de wissel is het officiële wedstrijdformulier rechtsgeldig.” Eventuele blessuretijd nemen de Duitsers niet mee in hun berekening. “Voor één helft wordt maximaal 45 minuten geteld.”

Riechedly Bazoer

: VfL Wolfsburg (vanaf begin 2017)
: Middenvelder
: Voorbeeld van een contract bij VfL Wolfsburg

Uit het contract van Joshua Brenet