Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Hiaure

Het bedrijf met zo’n 28.500 leghennen wordt geruimd om verspreiding tegen te gaan.

Op een pluimveebedrijf in Kamperveen met vleeseenden werd vrijdag vogelgriep gevonden.
Op een pluimveebedrijf in Kamperveen met vleeseenden werd vrijdag vogelgriep gevonden. Foto: Herman Engbers

Bij een pluimveebedrijf in het Friese Hiaure is zondag vogelgriep vastgesteld. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken bekend. Het gaat om het type H5. Het bedrijf met zo’n 28.500 leghennen wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd om verspreiding tegen te gaan.

Er liggen in het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf geen andere pluimveebedrijven die preventief geruimd zouden moeten worden. Wel ligt er binnen 3 kilometer één bedrijf dat moet worden onderzocht op vogelgriep.

Sinds eind november is er op verschillende plaatsen vogelgriep aangetroffen. De tekst gaat verder onder de kaart.

Staatssecretaris Van Dam heeft een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf. Sinds begin november geldt er landelijk al een ophokplicht. Deze werd afgekondigd na de vondst van dode wilde watervogels met vogelgriep. De laatste keer dat Nederland een landelijke ophokplicht instelde was in 2014.

Sinds eind november is er op een aantal bedrijven vogelgriep aangetroffen. Vrijdag werd er bij een bedrijf in Kamperveen nog vogelgriep gevonden waardoor het bedrijf met 14.000 vleeseenden moest worden geruimd.