Venezuela stelt afschaffing bankbiljet uit

De plotselinge afschaffing van het briefje van honderd zorgde afgelopen week voor chaos in het land.

Aanhangers van president Nicolas Maduro houden een biljet van honderd omhoog.
Aanhangers van president Nicolas Maduro houden een biljet van honderd omhoog. Foto: Federico Parra / AFP

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft zaterdag bekendgemaakt de afschaffing van het bankbiljet met de hoogste waarde, 100 bolívar, uit te stellen tot 2 januari. Dat meldt persbureau AP. Eerder deze week maakte Maduro plotseling bekend het briefje uit de roulatie te halen.

De plotselinge afschaffing zorgde voor chaos in het land. Mensen stonden in lange rijen om hun geld in te wisselen en zaterdag ontstonden felle protesten in zes steden.

Lees ook: En nog een wachtrij erbij voor de Venezolanen

De beslissing van Maduro volgde op het uitblijven van het vervangende biljet omdat drie transportvliegtuigen “gesaboteerd” waren. Hij gaf verder geen details over de vermeende sabotage.

Inflatie

Het vervangen van het biljet was volgens de president noodzakelijk omdat Venezuela kampt met een enorme inflatie. Zo is de waarde van het briefje van honderd in een jaar tijd afgenomen van 10 naar 3 dollarcent. Om te zorgen dat mensen niet met zakken geld over straat hoeven, zouden deze week nieuwe biljetten en munten geïntroduceerd worden, van 500 bolívar oplopend tot 20.000 bolívar.

Volgens Maduro heeft de geldontwaarding te maken met een “internationale economische maffia” die zijn socialistische regering wil dwarszitten. De maffia zou pakhuizen vol met briefjes van 100 bolívar achterhouden om zo de inflatie op te drijven.

De vervanging van het briefje van honderd is een grote operatie. Het gaat om bijna de helft van alle bankbiljetten in het land. Volgens de centrale bank waren er in november zo’n zes miljard briefjes van honderd in omloop.