Top PostNL zou bonus krijgen

Overnamestrijd Als de koop van PostNL gelukt was, had de top hoge bonussen gekregen. Dat zou onverkoopbaar zijn aan het publiek en de werknemers.

Foto ANP

PostNL-topvrouw Herna Verhagen maakte in 2014 als eerste avances naar het Belgische BPost. Toen die avances beantwoord werden en BPost en PostNL onder de codenamen Romeo en Juliet in het diepste geheim fusiebesprekingen aangingen, leverden al vastgelegde contractuele overnamebonussen voor de PostNL-topvrouw én de financiële topman Jan Bos grote problemen op. Dat blijkt uit een reconstructie die de Belgische zakenkrant De Tijd dit weekend publiceerde.

Twee weken geleden zette PostNL definitief een streep door de overnamepogingen van de Belgen. In november deden de Belgen een nieuw bod nadat in mei dit jaar eerdere pogingen waren gestrand. De reconstructie van De Tijd slaat op de eerste overnamegesprekken die in mei al spaak liepen. Over een week publiceert de krant een reconstructie van de afgelopen maanden.

De Belgische toenaderingen werden deze maand door PostNL definitief afgewezen omdat het bedrijf niet geloofde in een succesvolle combinatie, mede vanwege de te grote invloed die de Belgische overheid op het fusiebedrijf zou krijgen. Ook zou het bestuursmodel te complex worden volgens PostNL.

Macht ingeperkt

Dat is opvallend omdat uit de reconstructie in De Tijd blijkt dat de zorgen die PostNL eerder achter de schermen uitte over de Belgische overheid (40 procent van de aandelen) juist door BPost waren weggenomen. Zo wilde PostNL bijvoorbeeld per se wachten met het voortzetten van de fusiegesprekken tot de macht van de Belgische overheid wettelijk werd ingeperkt. En zo geschiedde.

Daarnaast blijkt dat PostNL-bestuursvoorzitter Verhagen in mei 2014 het initiatief tot een mogelijke fusie nam door haar BPost-evenknie Koen van Gerven „we moeten eens praten” toe te fluisteren in de wandelgangen van een conferentie in het Zwitserse Luzern.

Lees ook: Hoe Bpost fout op fout stapelde

De Nederlandse minister Henk Kamp (Economische Zaken) zou van meet af aan tegen de overname zijn geweest, maar Verhagen stond er in de beginfase zeer positief tegenover. Volgens De Tijd was Verhagen van plan geweest te vertrekken na de overname en zou zij interesse hebben gehad om de plek van Gerrit Zalm als bestuursvoorzitter bij ABN Amro over te nemen. De bank koos echter niet voor iemand van buiten, maar benoemde zittend bestuurder Kees van Dijkhuizen tot nieuwe topman.

Een probleem in het overnametraject van PostNL was dat Verhagen en financieel topman Bos een bonus van respectievelijk 3 miljoen euro en 2,3 miljoen euro zouden ontvangen, dat was onderdeel van hun contract met PostNL. De raad van commissarissen zag daar grote problemen in omdat die bonus onverkoopbaar zou zijn aan het grote publiek en de werknemers.

Bonusregeling

Volgens De Tijd was Verhagen bereid van de bonus af te zien, maar Bos niet, en wilde Verhagen Bos niet laten vallen. Tegen De Tijd bevestigde een woordvoerder van PostNL dat er bezorgdheid was over de impact van de bekendmaking van de bonusregeling, maar stelt men dat de commissarissen niet hebben gevraagd om de bonussen te laten schieten.

Na ophef over de Belgische reconstructie ontkende PostNL dit weekend dat de bonussen grote invloed hadden op het niet slagen van de deal. Tegen persbureau ANP zei een woordvoerder dat „het geen rol heeft gespeeld”.