SyriëEvacuatie opgeschort

Foto SANA via AP

Op deze foto, gepubliceerd door SANA, het nieuwsagentschap van de Syrische regering, is een in brand geschoten bus te zien in de door jihadisten bezette provincie Idlib in Noord-Syrië. Zeker vijf bussen die gewonden uit twee dorpjes in het gebied hadden moeten evacueren, werden daar zondag in brand geschoten.

De bussen waren spil in een politiek spel dat zich dit weekeinde afspeelde met als inzet 1.200 gewonde burgers uit de twee dorpjes enerzijds en de burgers uit Oost-Aleppo anderzijds. Zondag was afgesproken dat Syrische rebellen de gewonden uit de dorpen zou laten gaan, terwijl de Syrische regering een groep mensen uit Oost-Aleppo zou evacueren. Na het in brand schieten van de bussen werd de uitruil opgeschort.

Zondagavond bereikte de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een akkoord over een Frans voorstel om VN-medewerkers „adequaat en neutraal” toezicht te laten houden op de evacuatie van Oost-Aleppo. Deze maandag zou er om 15 uur (Nederlandse tijd) over het plan gestemd worden.