Senatoren willen onderzoek naar Russische internetaanval

Het verzoek komt van vier senatoren van de Democratische en de Republikeinse Partij, onder wie John McCain.

De invloedrijke Republikeinse senator John McCain is een van de voorstanders van een speciaal onderzoek naar internetaanvallen uit het buitenland.
De invloedrijke Republikeinse senator John McCain is een van de voorstanders van een speciaal onderzoek naar internetaanvallen uit het buitenland. Foto Marko Djurica/ Reuters

Invloedrijke senatoren van zowel de Republikeinse als de Democratische Partij roepen op zondag op tot een speciaal onderzoek naar internetaanvallen gericht tegen de Verenigde Staten, zo meldt persbureau Reuters. Dit naar aanleiding van Russische hacks op de Democratische Partij om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Uit onderzoek van Amerikaanse inlichtingendiensten blijken hackers gelieerd aan Rusland ingebroken te hebben op computers van de Democratic National Committee (DNC) en zusterorganisatie Democratic Congressional Campaign Committee. Ook hebben ze e-mails ontvreemd van John Podesta, campagnevoorzitter van presidentskandidate Hillary Clinton.

Ook de Republikeinse partij zou het slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen. Documenten die daarbij ontvreemd werden, werden echter niet openbaar gemaakt. Volgens de CIA hadden de hackers het doel om Donald Trump de verkiezingen te laten winnen; de FBI deelt deze mening niet.

Lees ook het vragenstuk van NRC-redacteur Maartje Somers: Wat weten we nu wel en niet over Russische hacks in de VS?

Onderzoek moet ook kijken naar internetaanvallen uit China en Iran

Charles Schumer, die in januari wordt beëdigd als nieuwe voorzitter van de Democratische Partij in de Senaat, liet tijdens een persconferentie in New York weten:

“Het feit dat ze inbraken in ons politiek systeem en probeerde om de uitkomst [van de verkiezingen] te beïnvloeden, zoals het nu lijkt, is een zeer serieuze zaak”.

Volgens Schumer moet een speciaal onderzoekscomité zich over deze kwestie buigen en zich ook richten op internetaanvallen van andere landen zoals China en Iran. De oproep van Schumer wordt gesteund door zijn partijgenoot Jack Reed, senator uit Rhode Island. Ook de invloedrijke Republikeinse senator en voormalig presidentskandidaat John McCain, senator uit Arizona en Lindsey Graham, senator van South Carolina, willen een onderzoek. Zij hebben een brief met dit verzoek gestuurd naar Mitch McConnell, voorzitter van de Republikeinse Partij in de Senaat.

De Amerikaanse president Barack Obama liet op donderdagavond weten dat hij actie wil ondernemen na de Russische internetaanvallen. Onbekend is wat hij wil gaan doen. Zijn opvolger Trump heeft de beschuldigingen aan het adres van Rusland eerder afgedaan als belachelijk.