Mensenhandel: ‘Nieuwe wet bemoeilijkt controle thuisprostitutie’

Foto iStock

De controle op thuiswerkende prostituees dreigt onmogelijk te worden door nieuwe wetgeving. Dit concludeert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer in het rapport Prostitutie en Mensenhandel dat deze maandag uitkomt.

Dettmeijer onderzocht de relatie tussen mensenhandel en prostitutie in Nederland. Ze deed dit in het kader van de Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche (Wrp). Die wet ligt ter beoordeling in de Eerste Kamer en beoogt een ‘uniformering’ en ‘normalisering’ van de prostitutiebranche en hoopt zo misstanden te bestrijden. Op die manier wil minister Van der Steur dat thuisprostituees zonder vergunning kunnen werken, nu verschilt dat nog per gemeente. Dettmeijer: „Zonder vergunning is het veel moeilijker deze groep te controleren. Je verliest het zicht op uitbuiting en misstanden en dat terwijl deze branche groeit.”

Tussen 2006 en 2014 daalde het aantal raambordelen van 507 tot 195, en thuisprostitutie groeide; op internet bieden vrouwen (en mannen) in duizenden advertenties seks aan tegen betaling.

Lees meer: ‘Zicht op thuisprostitutie dreigt te verdwijnen’

Die advertenties controleert de politie op signalen van mensenhandel, zegt Monique Mos hoofd Operatiën eenheid Den Haag en belast met de portefeuille mensenhandel. De politie had verwacht dat door de nieuwe regelgeving het makkelijker werd om zicht te krijgen op thuisprostitutie. Door het expliciet vergunningloos maken van deze sector wordt het juist onmogelijk gemaakt om deze te controleren, zegt Mos. „De minister slaat de plank mis.”

De burgemeesters van de vier grootste steden en Eindhoven lieten in september al weten weinig te voelen voor het vergunningloos stellen van de thuisprostitutie, uit zorgen voor gedwongen prostitutie.