Tien doden bij aanslag in Jordanië

De schutters verschansten zich in een kasteel, waar ook meerdere toeristen vastzaten. De politie heeft de vesting bestormd.

De Jordaanse vlag
De Jordaanse vlag Foto Marco Zanferrari

In de Jordaanse stad Karak zijn zondag negen mensen doodgeschoten bij een reeks aanvallen. Dat heeft de Jordaanse politie bevestigd, aldus persbureau AP. Onder de doden zijn een Canadese toerist, zeven politieagenten en twee Jordaanse burgers. Over de identiteit van de schutters is nog niets bekend.

De groep zou eerst een politiepatrouille buiten de stad onder vuur genomen hebben. Daarna zouden zij in een auto Karak in gevlucht zijn, waar zij zich verschansten in een oud kruisvaarderskasteel. Daar gijzelden zij een onbekend aantal toeristen, die in verschillende operaties door de politie werden bevrijd.

De aanvallers hebben vanuit het kasteel op agenten geschoten. De burcht, een populaire toeristische trekpleister, werd later op de avond door agenten bestormd. Gevechten tussen de schutters en de politie waren op zondagavond laat nog gaande.

Behalve de negen doden raakten ook zeker 29 mensen gewond. Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Sommigen zouden er slecht aan toe zijn.

Spanningen

Eerder dit jaar werden meerdere leden van de Jordaanse veiligheidsdiensten aangevallen door vermoedelijke IS-sympathisanten. Aangenomen wordt dat dit een vergelding was voor de Jordaanse steun aan de door de Verenigde Staten geleide coalitie, die in Syrië en Irak tegen IS strijdt. Hoewel Jordanië de afgelopen jaren een oase van rust was in het roerige Midden-Oosten, is afgelopen tijd gebleken dat steeds meer burgers sympathiseren met of zelfs strijden voor jihadistische bewegingen.

De ligging van Karak: