Politie in ‘Hoek’ druk met Albanese inklimmers

Migratie Bij de haven Hoek van Holland proberen vooral Albanese jongemannen op trucks naar Engeland te klimmen. Soms komen ze ook elders uit.

Twee Albanezen lopen over de dijk langs het terrein van Stena Line. Tussen hen en de haven staan drie hekken.
Twee Albanezen lopen over de dijk langs het terrein van Stena Line. Tussen hen en de haven staan drie hekken. Foto Peter de Krom

De politie in Hoek van Holland heeft de handen vol aan jongemannen die illegaal de oversteek naar Engeland willen maken. Het zijn vooral Albanezen die in Hoek van Holland rondhangen en de kans afwachten om ongezien op een Stenalineschip te klimmen. Maar de politie treft ook Polen, Afghanen en andere nationaliteiten aan.

Zolang de (meestal) jongemannen buiten het terrein van de ferry blijven, zijn ze legaal en kan de politie weinig doen. Pas als ze over het hek klimmen, of zich in een vrachtwagen verstoppen, worden ze opgepakt. Begin deze maand trof de marechaussee nog 18 Afghanen (volwassenen en kinderen) aan in de laadruimte van twee vrachtwagens die vanuit Hoek van Holland naar Engeland zouden oversteken.

Dit jaar werden tot en met september 2016 840 mensen aangehouden omdat ze in een Nederlandse haven in een vrachtwagen met bestemming Engeland probeerden te klimmen, of erin zaten. 450 personen probeerden dat in Hoek van Holland. Bijna de helft van de ‘inklimmers’ kwam uit Albanië. Ze proberen het veelal op eigen houtje, er zit geen smokkelbende achter.

Dat dit niet altijd goed gaat, bleek begin deze maand toen een Albanees uit een vrachtwagen stapte op bedrijventerrein Delta in Dronten. Hij had gehoopt uit te stappen in Engeland maar was in de verkeerde vrachtwagen geklommen. Hetzelfde overkwam vier Albanezen die eveneens begin deze maand uit een container kropen bij de Ikea in Delft.

Lees hier het achtergrondverhaal: Vechten tegen een Albanese droom