Opnieuw aanslag op legerbasis Jemen

Er zouden 52 mensen om het leven zijn gekomen. Vorige week was de legerbasis ook al doelwit van een aanslag.

Jemenieten bij de legerbasis na de aanslag
Jemenieten bij de legerbasis na de aanslag Foto: Saleh Al-Obeidi / AFP

Bij een aanslag op een legerbasis in de havenstad Aden in Jemen zijn 52 mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AP. Vorige week was deze legerbasis ook al doelwit van een aanslag waarbij 45 militairen om het leven kwamen en zeker vijftig mensen gewond raakten.

Volgens de autoriteiten stonden de militairen vlakbij de legerbasis in een rij te wachten om hun salaris op te halen toen iemand met een bomgordel zichzelf opblies. Er raakten zeker zestig mensen gewond. De terreurorganisatie IS zou de aanslag in een verklaring hebben opgeëist, meldt Reuters. De aanslag van vorige week werd ook opgeëist door IS.

In Jemen worden regelmatig aanslagen gepleegd. Behalve IS is ook al-Qaida zeer actief in het land. In augustus kwamen zeker 54 mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag in de havenstad. Ook in mei werd de stad getroffen door een aanslag waarbij 45 mensen om het leven kwamen. Jemenitische regeringstroepen waren deze zomer vaker doelwit van aanslagen.

In Jemen woedt al ruim anderhalf jaar een burgeroorlog. De havenstad Aden is in handen van de regering maar een groot deel van Jemen, waaronder de hoofdstad Sana’a, is veroverd door de shi’itische Houthi-rebellen. De regering wordt gesteund door een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië terwijl de Houthi-rebellen steun zouden krijgen van Iran.

Het land staat er slecht voor. Vanwege een lucht- en zeeblokkade van de Saoedische coalitie komen er maar weinig hulpgoederen het land in. Volgens hulporganisaties van de Verenigde Naties zijn ongeveer 1,5 miljoen kinderen in Jemen ondervoed en heeft de helft van de bevolking honger. Ook zouden er al 10.000 mensen zijn omgekomen sinds het begin van de oorlog.