Recensie

Recensie Muziek

Nostalgisch metalfeest met Moonspell, Watain en Mayhem

Nostalgie en reflectie op metal tijdens de Eindhoven Metal Meeting, waar het optreden van Moonspell het hoogtepunt van het festival was.

De band Moonspell speelde hun album Irreligious van begin tot eind.
De band Moonspell speelde hun album Irreligious van begin tot eind.

Dertigers en veertigers van nu zijn klaar voor een beetje nostalgie en reflectie op de metal van hun jeugd. Althans, gemeten aan het aantal jubileumconcerten van de laatste tijd. Een paar weken nadat de broers Cavalera in Tilburg de verjaardag van Sepultura’s Roots vierden, hebben niet minder dan drie acts voor de Eindhoven Metal Meeting in de Effenaar, afgelopen vrijdag en zaterdag, ook een oud album uit het hoofd geleerd: Mayhem, Watain en Moonspell.

De Cavalera’s maakten slechte reclame voor dit soort vieringen, maar zo ongeïnspireerd als hun show in 013 was, zo overtuigend en liefdevol speelt Moonspell hun occulte gothic klassieker Irreligious uit 1996 van begin tot eind. De Portugese veertigers zijn blijkbaar nog net zo verliefd op hun romantische doorbraakalbum als een groot deel van het publiek, dat de muziek woord voor woord meebrult. De over-the-top presentatie van de altijd wat maffe frontman Fernando Ribeiro gaat precies net niet over de rand van goede smaak. Zelfs niet wanneer hij als Graaf Tel met een fluwelen cape staat te wapperen tijdens Vampiria. Hun oude meezinger Alma Mater wordt na de show nog minutenlang door het publiek gescandeerd.

Het album Irreligious dat volledig werd gespeeld. De tekst gaat verder onder de afspeellijst.

Die innemende nostalgie werd een hoogtepunt tussen sterke zaterdagse shows van Memoriam, Harakiri for the Sky en Emptiness, op een festival dat met een zeer gevarieerde line-up toch knap voelt als logische verzameling bands.