Kuchen tijdens de training

Foto Damir Sagolj/Reuters

Wie een beetje gemotiveerd is, laat zich door het weer niet van zijn training afhouden. Dat geldt wat deze inwoners van Beijing betreft ook voor de code rood die zaterdag voor de tweede keer deze maand werd afgegeven voor een groot deel van Noord-China. Hoewel de overheid burgers adviseert binnen te blijven bij code rood, scholen moeten sluiten en er restricties geleden voor autoverkeer, industrie en bouwwerkzaamheden, gingen deze fanatiekelingen ondanks de ongezonde, zelfs schadelijke lucht gewoon naar het park om te stretchen en hun gezonde, spierversterkende oefeningen te doen. Code rood werd afgekondigd in 22 steden in het sterk geïndustrialiseerde noordoosten van China. Veel vluchten werden afgelast en alleen al in de omgeving van Beijing moesten 1.200 fabrieken dicht.

Twee jaar geleden stelden de Chinese autoriteiten een viertrapssysteem in voor de luchtvervuiling. Code rood, de hoogste trap, gaat in bij een concentratie van 300 microgram aan schadelijke fijnstofdeeltjes per kubieke meter. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt een concentratie van 25 microgram als de grens met ongezonde lucht. In Beijing werden zondag waarden van 300 tot 400 gemeten. Smogalarm wordt vooral afgegeven in de winter, als mensen veel kolen stoken.

    • Maartje Somers