Handbalvrouwen verliezen nipt in spectaculaire EK-finale

Regerend Europees en wereldkampioen Noorwegen was met 30-29 te sterk.

Estavana Polman aan de bal voor Nederland tijdens de finale van het EK Handbal tegen Noorwegen
Estavana Polman aan de bal voor Nederland tijdens de finale van het EK Handbal tegen Noorwegen Foto Andre Weening/ ANP

Alleen al het bereiken van de EK-finale was een unicum. De Nederlandse handbalsters waren nog nooit zo ver gekomen op een Europees Kampioenschap. Maar ondanks een goede start lukt het net niet om regerend Europees en wereldkampioen Noorwegen te verslaan. Oranje verloor met maar één doelpunt verschil: 30-29.

De handbalvrouwen begonnen voortvarend. Sterspeler Nycke Groot, uitgeroepen tot speelster van het toernooi, scoorde het openingsdoelpunt. Noorwegen kwam sterk terug, maar in de loop van de eerste helft lieten de Nederlandse handbalsters zien hoe sterk ze zijn gegroeid in de afgelopen jaren.

Lees ook: En nu willen de handbalvrouwen wel eens goud ook

Noorwegen voor derde keer te sterk

In de loop van de eerste helft liep de ploeg van onlangs aangestelde Deense bondscoach Helle Thomsen uit naar een 13-9 voorsprong. Vooral aanvoerster Danick Snelder liet zich gelden; zij scoorde vijf keer. In het volgepakte Scandinavium van Göteborg leek Noorwegen niet onder de indruk. Voor rust kwam de favoriet voor EK-goud, en zesvoudig winnaar, terug tot 15-15.

In de tweede helft hadden de handbalsters het een stuk lastiger. De aanval liep minder vloeiend en Noorwegen kon makkelijker scoren. De Noorse handbalsters liepen uit naar een voorsprong van 26-21 en de wedstrijd leek beslist. Maar dat was buiten de veerkracht van Oranje gerekend. Met twee treffers in de laatste minuten bracht Estavana Polman haar team weer terug tot 29-30, maar het was net niet voldoende voor goud.

Twitter avatar EHF_Live EHF Live Penalty shot for Netherlands! They are 2 goals behind, there is less than 4 min left #NEDNOR #ehfeuro2016 https://t.co/zM29PF9zNe

De handbalsters hadden de vorige twee belangrijke ontmoetingen met Noorwegen met veel grote cijfers verloren. Vorig jaar de WK Finale (31-23) en tijdens de Olympische Spelen in Rio (36-26) de strijd om het brons. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de handbalsters hun eerste grote prijs pakken.