FIFA stelt commissie in die rol spelersmakelaars gaat onderzoeken

FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil naar aanleiding van de publicaties uit Football Leaks misstanden rond spelersmakelaars tegen het licht houden.

Gianni Infantino op archiefbeeld.
Gianni Infantino op archiefbeeld. Foto Michael Buholzer/ AFP

Wereldvoetbalbond FIFA gaat een speciale commissie in het leven roepen om misstanden rond spelersmakelaars tegen het licht te houden. De commissie, waarin vertegenwoordigers van clubs, spelers, makelaars en de Europese Commissie zitting nemen, vergadert volgende maand voor het eerst.

Dat zegt de 46-jarige Zwitser Gianni Infantino, die begin dit jaar Sepp Blatter opvolgde als voorzitter van de FIFA, in een gesprek met vertegenwoordigers van het journalistieke consortium EIC. Infantino reageert op de artikelen die de afgelopen weken in twaalf landen verschenen over Football Leaks, waarin onder meer belastingontduiking en vals spel bij spelerstransfers aan het licht kwam.

Lees ook het interview met Infantino: ‘De integriteit van het spel is cruciaal voor ons’

Zijn voorganger Blatter vond de controle van voetbalmakelaars geen taak voor de FIFA, maar voor de nationale bonden, zoals de KNVB. Infantino gaat onderzoeken of de FIFA deze controle weer zelf ter hand moet nemen, zeker nu uit onderzoek van NRC is gebleken dat zelfs de KNVB – een van de best georganiseerde voetbalbonden ter wereld – niet in staat is om alle contracten rond transfers te controleren.