Zwolle verliest opnieuw, ADO wint weer eens

Excelsior – NEC eindigde in 2-2, hekkensluiter Go Ahead Eagles pakte een punt bij FC Groningen.

Zorgen bij Zwolle-trainer Ron Jans na opnieuw een nederlaag van zijn ploeg.
Zorgen bij Zwolle-trainer Ron Jans na opnieuw een nederlaag van zijn ploeg. Foto ANP

Het is PEC Zwolle weer niet gelukt om te winnen. De laatste vijf wedstrijden leverde welgeteld 1 punt op. Ook de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo ging verloren: 3-0. ADO Den Haag deed betere zaken. De geplaagde club, die in onmin verkeert met de Chinese grootaandeelhouder Wang, wist eindelijk weer eens te winnen. Het versloeg Sparta met 1-0.

De andere wedstrijden in de Eredivisie eindigde in een gelijkspel. Excelsior speelde 2-2 tegen NEC. Hekkensluiter Go Ahead Eagles pakte één punt in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (1-1).

Zwolle eindigt wedstrijd met negen man

Het is wennen voor de supporters van PEC Zwolle. In 2014 won de ploeg van trainer Ron Jans nog de KNVB-beker door in een spectaculaire finale af te rekenen met Ajax. Dit seizoen lukt bijna niets meer bij de club die bekend stond om haar attractieve voetbal. Na nederlagen tegen Feyenoord, Groningen en Vitesse wist Zwolle vorige week nog een punt te pakken tegen Willem II. Maar tegen Heracles Almelo, dat een zeer wisselend seizoen doormaakt, kon de club het tij niet keren.

Al na een kwartier kwam Zwolle op achterstand na een benutte penalty van Samuel Armenteros en moest de ploeg verder met tien man, omdat verdediger Bart Schenkeveld na zijn overtreding moest inrukken. Zwolle kreeg nog wel een kans via Queensy Mening, maar de hoop vervloog nadat Bram van Polen zijn tweede gele kaart kreeg en ook moest vertrekken. In het laatste kwartier scoorde Heracles via de invallers Vermeij en Van Mieghem. Door deze nederlaag blijft Zwolle in de degradatiezone: het staat 16de. Heracles is door de overwinning opgeklommen naar het linkerrijtje met een fraaie negende plaats.

ADO eindigt seizoen 2016 met positief resultaat

De bestuurlijke en financiële crisis bij ADO Den Haag is nog lang niet voorbij, maar er was eindelijk weer reden om te juichen. In de thuiswedstrijd tegen Sparta scoorde spits Sheraldo Becker in de 57e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd. Met dank aan de uitstekende keeper Ernestas Setkus wist de ploeg van trainer Zeljo Petrovic de drie punten over de streep te trekken.

Lees ook: Een zeldzame inkijk in de chaos bij ADO Den Haag

Dat was knap gezien aangezien ADO de wedstrijd met tien man eindigde. Tien minuten voor tijd ontving Hector Hevel zijn tweede gele kaart. Door de winst stijgt ADO naar de veertiende plaats en heeft evenveel punten als Sparta. De tweede club uit Rotterdam eindigt het seizoen in mineur. Het verloor de laatste drie wedstrijden, waaronder een ruime nederlaag tegen Feyenoord, en zakte naar de dertiende plaats.

Gelijkspel Excelsior - NEC en Go Ahead - Groningen

Op Woudestein is de wedstrijd tussen Excelsior en NEC geëndigd in een 2-2. Twee keer kwam de club uit Rotterdam op voorsprong. Eerst via Stanley Elbers en na rust via Khalid Karami, maar NEC vocht zich beide keren terug in de wedstrijd. Jay-Roy Grot scoorde voor rust, verdediger Dario Dumić zorgde een kwartier voor tijd voor het eindresultaat.

Hekkensluiter Go Ahead Eagles lukte het om in het lastige uitduel bij Groningen een punt te pakken. De middenmotor kwam via de creatieve aanvaller Mimoun Mahi nog wel op voorsprong, maar een knappe individuele actie van Jarchinio Antonio- oud voetballer van Groningen- zorgde voor het gelijkspel. De ploeg uit Deventer blijft door het gelijkspel wel laatste. Nummer 17 Roda JC speelde op zaterdagavond ook gelijk tegen FC Utrecht.

Berichten op basis van het ANP