VN lijken dichtbij akkoord over VN-waarnemers evacuatie Oost-Aleppo

Eerder op de dag werd een akkoord over de evacuatie van Oost-Aleppo bereikt, hoewel die nog niet op gang komt.

Burgers van Aleppo wachtten donderdag op evacuatie. De evacuatiepoging werd gestaakt nadat een konvooi beschoten werd.
Burgers van Aleppo wachtten donderdag op evacuatie. De evacuatiepoging werd gestaakt nadat een konvooi beschoten werd. Aleppo 24/AP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties lijkt dichtbij een akkoord over een Frans voorstel om VN-medewerkers toezicht te laten houden op de evacuatie van Oost-Aleppo. Er wordt maandag over de conceptresolutie gestemd, meldt persbureau Reuters. Zondag vergaderden diplomaten meer dan drie uur over de tekst.

Hierna meldde de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power: “We verwachten morgen unaniem voor deze tekst te stemmen.” De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei dat hij denkt dat “we een goede tekst hebben”. Opmerkelijk, want eerder op de dag dreigde Tsjoerkin nog zijn vetorecht in te zetten.

Het Kremlin steunt het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, samen met Iran en Hezbollah. Dankzij de nietsontziende aanvallen van de Russische luchtmacht kon de weg vrij gemaakt worden voor Damascus om Oost-Aleppo te heroveren. Het Westen steunde juist de rebellen die zich nu hebben moeten overgeven.

Akkoord

Zondagochtend werd tussen de strijdende partijen officieel een deal bereikt over de evacuatie van burgers en rebellen uit Oost-Aleppo. Hoewel Syrische staatsmedia aanvankelijk meldden dat de eerste bussen uit het stadsdeel vertrokken waren, zei het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zondagavond dat er niemand uit Oost-Aleppo was ontzet die dag.

In het akkoord werd afgesproken dat de rebellen 1.200 gewonde burgers uit de omsingelde dorpen al-Foua en Kefraya moesten laten vertrekken. Tegelijkertijd zal de Syrische regering een gelijk aantal mensen uit Oost-Aleppo evacueren. Als dat gebeurd is, dan mogen strijders en hun familie de stad verlaten. Circa 15.000 mensen wachtten zondag op de bussen in Oost-Aleppo.

Al-Foua en Kefraya

Bij de ontzetting van al-Foua en Kefraya vonden zondag direct ongeregeldheden plaats, meldt persbureau Reuters. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden meerdere bussen beschoten. Dat zou volgens rebellen gedaan zijn door een boze menigte, bijgestaan door regeringstroepen. Later op de avond maakte het Observatorium bekend dat de evacuatie voor onbepaalde tijd is uitgesteld.

Ook werden zeker zes voertuigen in brand gestoken door het aan Al-Qaeda gelieerde Fatah al-Sham, om zo de evacuatie te verhinderen. Zij zouden mogelijk onenigheid hebben met een andere rebellengroep, die wel voorstander is van de ontzetting. De dorpen liggen in de provincie Idlib, die grotendeels in handen is van jihadistische strijdgroepen.

De grote lijnen van de deal waren op zaterdag al bekend, maar er bestond verwarring over wanneer de evacuatie precies zou plaatsvinden. Het Rode Kruis zei op zondagochtend te hopen dat er die dag met de evacuatie begonnen kon worden. Rond 05.00 uur waren volgens persbureau Reuters de bussen nog nergens te bekennen.

Mislukte evacuaties

Eerder was er sprake van dat de evacuatie op zaterdag zou worden hervat. Pogingen om burgers en rebellen uit Oost-Aleppo te evacueren vinden al plaats sinds de plaatselijke rebellen op dinsdag een wapenstilstand sloten met het Syrische leger. De evacuatie kwam op woensdag niet op gang omdat er opnieuw gevechten uitbraken in de stad.

Enkele dagen later, op vrijdag, werden de eerste burgers door middel van groene bussen uit Oost-Aleppo opgehaald. Die poging werd echter snel gestaakt nadat een konvooi beschoten werd.