Europees kampioenschap

Handbalvrouwen verliezen nipt in spectaculaire finale

De Nederlandse handbalsters is het ondanks een goede start net niet gelukt om regerend Europees en wereldkampioen Noorwegen te verslaan. Oranje verloor met maar één doelpunt verschil: 30-29. De handbalvrouwen begonnen voortvarend. Sterspeler Nynke de Groot, uitgeroepen tot speelster van het toernooi, scoorde het openingsdoelpunt. Noorwegen kwam sterk terug, maar in de loop van de eerste helft lieten de Nederlandse handbalsters zien hoe sterk ze zijn gegroeid in de afgelopen jaren.

In de loop van de eerste helft liep de ploeg van onlangs aangestelde Deense bondscoach Helle Thomsen uit naar een 13-9 voorsprong. Vooral aanvoerster Danick Snelder liet zich gelden; zij scoorde vijf keer. In het volgepakte Scandinavium van Göteborg leek Noorwegen niet onder de indruk. Voor rust kwam de favoriet voor EK-goud, en zesvoudig winnaar, terug tot 15-15.

In de tweede helft hadden de Nederlanders het een stuk lastiger. De aanval liep minder vloeiend en Noorwegen kon makkelijker scoren. De Noorse handbalsters liepen uit naar een voorsprong van 26-21 en de wedstrijd leek beslist. Maar dat was buiten de veerkracht van Oranje gerekend. Met twee treffers in de laatste minuten bracht Estavana Polman haar team nog tot 29-30.

EK Handbal pagina 21