Opinie

Die van de lullo die Kerst wilde redden

Thierry Baudet wil het Kerstfeest redden. Was dat in gevaar dan? De leider van Forum voor Democratie kreeg achterdocht bij het zien van een promotiefilmpje van de publieke omroep NPO: ‘December vieren we samen’. Daar werd het hele woord ‘Kerst’ geen één keer in genoemd!

Met telkens dichtvallende oogleden probeer ik het filmpje uit te kijken: lichtjes reflecteren in kerstballen, de patissier uit Heel Holland Bakt zet lekkere dingen op tafel en Astrid Joosten gooit met dobbelstenen. Ik kan er geen anti-Kerstboodschap in ontdekken.

Baudet wel. „Stop de zelfhaat! Behoud het Kerstfeest!”, schrijft hij op zijn website. En omdat hij zijn politieke training heeft doorlopen bij referendumsite GeenPeil, zette hij ook nu het precisiewapen van de politieke beginners in: de petitie. Vijf dagen na opening is die door liefst 308 mensen ondertekend. En zelfs die nemen hem niet allemaal serieus: „Beste mijnheer Bidet”, schrijft V. Rietveld uit Deurne. „Is het misschien een idee om een politieke partij op te richten die niet alleen onderbuikgevoelens uitkotst?” Een ander schrijft: „Ik heb spijt dat ik mijn 10 euro aan jullie heb gedoneerd.”

Ik loop door het tuincentrum om een kerstboom te kopen en zie dat de kerstafdeling alweer met een zaal is uitgebreid. Kinderen vergapen zich aan winterlandschappen waarin piepkleine mensen in piepkleine NS-sprinters rijden, op weg naar hun piepkleine knusse huisjes.

In de Bijenkorf spreekt de Kerstman, geassisteerd door een elf, kleine kinderen toe. Goed, ze draaiden er bonzende gothicmuziek à la Game of Thrones bij in plaats van kerstliedjes, maar het is wel gezellig bedoeld. En of ik nu in Denekamp, in Tilburg of in het Utrechtse Catharijneconvent ga kijken: overal staan ouders met kinderen te dringen voor de kerststal. Wie bedreigt het kerstfeest in Nederland?

Dit weekend twitterde de parlementariër in spe over Nederlandse politici: „Verbijsterend hoe ze denken dat de onvrede uitsluitend sociaaleconomisch van aard is. Het gaat om identiteit!”

Probeer in 140 tekens maar eens een oplossing te verzinnen voor de werkelijkheid van flexbaantjes en payrollconstructies

Mocht je willen, Baudet. Nu hoef je in elke tweet alleen maar de woorden ‘elite’ en ‘oikofobie’ te tikken en klaar is Kees. Probeer in 140 tekens maar eens een oplossing te verzinnen voor de werkelijkheid van flexbaantjes en payrollconstructies. Het laatste waar die Nederlanders zich druk om maken is de toekomst van een ongenaakbaar feest.

Tussen Jan van GeenPeil en Jan van VNL zoekt Baudet naar gratis aandacht. Met natte lucifers probeert hij de kerstboom in de fik te steken om daarna heel snel de brandweer te kunnen bellen en misschien wel een medaille te krijgen. Tot aan de verkiezingen kan de petitie ondertekend worden. Dan zullen we weten of het kerstfeest 2017 overleeft.

Jutta Chorus (@juttachorus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.