Interview

Zo reageert FIFA-voorzitter Infantino op Football Leaks

Gianni Infantino De preses van de wereldvoetbalbond FIFA reageert voor het eerst op de onthullingen van Football Leaks.

Gianni Infantino (46) was advocaat, ondernemer en werkte bij de Europese voetbalbond UEFA voor hij begin dit jaar werd gekozen tot voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. De Zwitser nam de positie in van zijn landgenoot Sepp Blatter, onder wiens leiding de FIFA uitgroeide tot een bolwerk van corruptie. Aan de veeltalige Infantino de taak orde op zaken te stellen. Geen sinecure, gezien de enorme financiële belangen in het mondiale voetbal waarover twaalf Europese media, waaronder NRC, de afgelopen weken berichtten. Op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich blikt Infantino terug op de serie onder de naam Football Leaks.

De publicaties gaven inzicht in een markt van machtige spelersmakelaars die groot geld verdienen aan iedere transfer. Bent u bezorgd over de rol die makelaars spelen in het voetbal?

„Bezorgd is niet de juiste uitdrukking. Ik denk dat we de hele gang van zaken rond transfers opnieuw moeten gaan bezien. We zien hoeveel spelers worden getransfereerd, nationaal en internationaal. Alleen al bij internationale transfers gaat het jaarlijks om 2 tot 3 miljard euro. Dat is een aanzienlijk bedrag en een groot deel daarvan wordt betaald aan makelaars. Ik denk dat het echt tijd is om te analyseren wat er gebeurt bij transfers.”

Vindt u dat er te veel geld naar makelaars gaat?

„Ik weet niet of het te veel is. Het probleem is dat er geen volledige transparantie is. De Engelse voetbalbond is een rolmodel door de honoraria van makelaars te publiceren. Dat helpt al een beetje. Als het kan, moeten we een manier vinden om meer transparantie in het systeem te brengen.”

Waarom heeft u de controle van makelaars in 2015 gedelegeerd aan nationale voetbalbonden?

„Dat heeft de FIFA gedaan en op dat moment werkte ik nog niet bij de FIFA.”

U zou het willen herzien?

„Nee, maar we moeten het onderzoeken. Ik geloof in beginsel in het subsidiariteitsbeginsel. Het is naïef om te geloven dat de FIFA in Zürich precies kan weten wat er gaande is bij alle transfers in de wereld. Daarom hebben we de verantwoordelijkheid overgedragen aan de bonden, om de transfers die in hun eigen land plaatsvinden te controleren.”

Maar hoe ziet u dat voor zich? De KNVB vertelde ons bijvoorbeeld dat het onmogelijk voor ze is alles te controleren door het enorme aantal contracten en de complexiteit daarvan. Denkt u dat ze over voldoende capaciteit beschikken?

„Moet je nagaan, als zelfs de Nederlandse voetbalbond u dit vertelt, één van de best georganiseerde bonden ter wereld! Hier lopen we tegen een aantal beperkingen aan. Bij de FIFA zijn 221 bonden aangesloten waarvan er veel niet zo goed zijn georganiseerd als de Nederlandse. We zouden een hele politiemacht nodig hebben om iedereen te controleren. Voor mijn komst bij de FIFA is het Transfer Matching System (TMS) geïntroduceerd, waar alle betrokkenen de gegevens van een transfer moeten publiceren. Als blijkt dat de ingevoerde informatie onjuist is, kunnen we disciplinaire maatregelen nemen. Misschien hebben we zwaardere straffen nodig voor degenen die herhaaldelijk de regels overtreden. TMS heeft al een afschrikwekkende werking voor deze mensen, dus het is een stap in de goede richting.”

De statistieken van TMS tonen dat, bijvoorbeeld in de transferperiode van augustus 2016, de betalingen aan makelaars zijn toegenomen en de salarissen van de spelers zijn gedaald. Is dat een zorgwekkende ontwikkeling?

„Zolang de makelaars niet meer verdienen dan de spelers, is het oké denk ik. Zonder dollen; het zou een eenmalige statistiek kunnen zijn. Het kan ook een indicatie zijn voor de toenemende macht van spelersmakelaars. Laten we zien of deze trend zal worden bevestigd.”

Ondanks de verplichting om de betrokkenheid van een makelaar bekend te maken, blijkt uit ons onderzoek dat het vaak voorkomt dat dit niet gebeurt. Waarom zou dat zijn?

„Dat is een goede vraag. Duidelijk is dat als iemand zoiets niet bekendmaakt dat gebeurt om iets te verbergen.”

Het lijkt erop alsof veel mensen die betrokken zijn bij transfers iets te verbergen hebben.

„Ik weet niet of het veel mensen zijn. Ik neig ernaar te geloven dat de meerderheid van de mensen en daarmee het TMS, eerlijk is. Dat hoop ik. Dat gezegd hebbende; het is geen reden om niet altijd te proberen de controle te vergroten en te verbeteren. Maar we zijn geen politiebureau. Wanneer je de gegevens in TMS moet zetten, is het al een drempel tegen misbruik. Maar we moeten meer doen.”

Iets anders wat opvalt is belastingontwijking, bijvoorbeeld door een ster als Cristiano Ronaldo. Waarom staan de FIFA-reglementen zaken toe die in verschillende landen worden gezien als een manier om belasting te ontwijken of zelfs om te frauderen?

„Ik denk niet dat het aan de FIFA-reglementen ligt. Iedereen moet belasting betalen en zich aan de wet houden. Als er iets gebeurt wat in strijd is met nationale belastingregels of wetgeving, moeten de instanties daarnaar kijken. De moeilijkheid voor de FIFA is om regelgeving op te stellen die een raamwerk biedt voor de hele wereld.”

Dus u bent niet van plan iets te veranderen ondanks de fiscale en juridische problemen in sommige landen?

„We zullen de hele situatie bespreken en de belastingperikelen zijn daar misschien onderdeel van. Maar de FIFA is niet verantwoordelijk of iemand belasting betaalt.”

Maar u moet bezorgd zijn om de integriteit van het spel, toch?

„Absoluut. De integriteit van het spel is cruciaal voor ons.”

Lees ook FIFA stelt commissie in die rol spelersmakelaars gaat onderzoeken