Opinie

De harde lessen van een sloper

Het vuile, vieze Mexicaantje kon geen goed doen in de Amsterdamse Arena. Hij schopte naar alles wat bewoog; op een voetbalveld zijn dat al snel de bal en de tegenstander. En in alle eerlijkheid; hij raakte de Ajacieden beter dan de bal.

Na een half uurtje moesten Dolberg en El Ghazi vanwege blessures afhaken na een ontmoeting met – ik ga nu zijn naam noemen, het is tenslotte geen verdachte – Andrés Guardado. De speler van PSV was niet van slag door de antipathie en bleef hard ingrijpen.

De afgelopen vier weken was Guardado geblesseerd geweest. Hij mocht van de clubarts revalideren in zijn vaderland. In Mexico nemen ze een loopje met de dood. Iemand die overleden is, keert ieder jaar even terug op aarde tijdens de nationale feestdag: De Dag van de Doden.

De vertaling van het woord Guardado is: over mijn lijk.

Wat de Mexicaan in de periode van herstel heeft uitgevreten, weet ik niet. Misschien prikte hij na iedere training een paar naalden in vilten Ajax-poppetjes. Guardado heeft er alles voor over om een wedstrijd te winnen en dat is niet alleen zelf goed spelen maar ook je tegenstander uitschakelen.

Jan Wouters, Edgar Davids, Paul Bosvelt, Jan van Halst. In het verleden werd vaak met dedain gesproken over deze granieten slopers op het middenveld. Maar zelfs de keurige Dennis Bergkamp ging ooit bewust op de rug van een tegenstander staan. Het is soms noodzakelijk om gif te tonen in een harde strijd.

Er wordt al een tijdje gejammerd dat het Nederlands elftal juist die categorie spelers ontbeert (de Ajacied Davy Klaassen is een van de weinige ‘winnaars’) en dat we in Europese wedstrijden vooral fysiek de boot missen.

Het lesje van Guardado: op het randje durven spelen. Harde slidings maken. Je schouders gebruiken. Slijmen bij de scheidsrechter. Altijd doen alsof er niets aan de hand is. De getroffen speler aaien tot hij terugslaat. Nooit je been terugtrekken. En als je zelf geraakt wordt: doe alsof alle nek- en rugwervels verschoven zijn.

Wat Guardado deed was hard maar toelaatbaar. Het knietje tegen het bovenbeen van Dolberg leek niet bedoeld om te blesseren. De beuk in de onderrug van El Ghazi was wel opzet. Maar een aanval op je gestel moet een profvoetballer voelen aankomen. Johan Cruijff maakte tijdig sprongetjes om harde charges te ontwijken.

Guardado’s manier van voetballen tegen Ajax eiste zijn tol. Moegestreden keek hij na een uur spelen vanaf de bank toe hoe het duel zich ontrolde. De wedstrijd tussen ‘hard spel’ en ‘mooi voetbal’ eindigde in een gelijkspel.

Er vielen geen doden.

De Mexicaan kon er niet mee leven.

Wilfried de Jong is schrijver en programmamaker.