President Bolivia wil ondanks referendum vierde termijn

De MAS-partij wil Morales weer als presidentskandidaat. Mits verkozen wordt het zijn vierde termijn. Maar de door een referendum bekrachtigde grondwet staat slechts twee termijnen toe.

AP Photo/Juan Karita

De Boliviaanse president Evo Morales is op zaterdagavond opnieuw verkozen tot presidentskandidaat van de socialistische MAS-partij, meldt persbureau AP. De 57-jarige Morales werd al drie keer eerder president, maar hij mag volgens de grondwet van Bolivia slechts twee termijnen aanblijven. Een grondwetswijziging werd via een referendum in februari door het merendeel van de kiezers afgewezen.

De MAS-partij verkoos Morales tóch unaniem tot kandidaat. Er zijn volgens de partij vier manieren waarop Morales opnieuw president kan worden, zoals door handtekeningen te verzamelen of de grondwet toch nog aan te passen. Ook zou Morales zes maanden voor het einde van zijn termijn ontslag kunnen nemen. De oppositie noemt een nieuw kandidaatschap van Morales ongrondwettelijk vanwege het referendum.

De volgende Boliviaanse presidentsverkiezingen worden in 2019 gehouden. Morales heeft het kandidaatschap geaccepteerd. “Als het volk zegt: we nemen Evo weer, laten we dan dan rechts blijven verslaan en doorgaan”, zei hij volgens het AP.

Lees ook: Bolivianen gunnen Morales geen vierde termijn

De eerste termijn van Morales wordt niet meegeteld onder de grondwet omdat hij niet de volledige vijf jaar heeft volgemaakt. Hij stapte in 2009 op nadat het parlement een nieuwe grondwet aannam. De afgelopen jaren raakte Morales in opspraak vanwege verschillende corruptieschandalen.