Ajax en PSV houden elkaar in vechtduel in evenwicht

In de Amsterdam Arena spelen Ajax en PSV gelijk (1-1). Siem de Jong scoorde tegen zijn oude club.

Davy Klaassen van Ajax in duel met Andres Guardado van PSV. Foto ANP / Olaf Kraak

De topper in de eredivisie tussen Ajax en PSV is geëindigd in een 1-1 gelijkspel in een vinnig maar kwaliteitsarm duel – twee mooie goals daargelaten. Koploper Feyenoord is de lachende derde van de laatste speelronde voor de winterstop; de ‘winterkampioen’ ziet de voorsprong op de concurrenten groeien naar vijf (Ajax) en acht (PSV) punten.

Ajax kwam door een juweel van een doelpunt van Davy Klaassen kort na rust op voorsprong, een afstandsschot hard in de kruising. PSV redde tien minuten voor tijd een punt door een goal van oud-Ajax-speler Siem de Jong: 1-1.

Goed was het zeker niet, maar het vechtvoetbal maakte deze Ajax-PSV wel meeslepend. De grenzen werden opgezocht, met name door PSV, en specifiek door de van een blessure teruggekeerde Mexicaanse middenvelder Andrés Guardado.

Na één minuut vocht hij een stevig duel uit met Ajax-spits Kasper Dolberg. De Deen raakte daarbij geblesseerd aan – op het oog – zijn linkerbovenbeen. Hij probeerde het nog, hinkte ruim twintig minuten rond, maar werd vervolgens gewisseld voor de Tsjechische buitenspeler Vaclav Cerny – die opvallend genoeg tien minuten voor tijd weer werd vervangen door Matthijs de Ligt.

Met het mes op de keel

Guardado speelde met het mes op de keel, was betrokken mij opstootjes, probeerde PSV zo op scherp te zetten. Hij revalideerde de afgelopen periode in Mexico van een hamstringblessure, die hij opliep in een kwalificatiewedstrijd met de Mexicaanse ploeg. Zijn laatste wedstrijd voor PSV speelde hij op 5 november tegen FC Twente – in zijn afwezigheid zwalkte PSV de afgelopen tijd.

Bij Dolberg-Guardado was nog sprake van een fair duel. Dat kan niet gezegd worden van de onbesuisde actie van de Mexicaan op Anwar El Ghazi, na ruim een kwartier. Guardado beukte hard in op de onderrug van El Ghazi. Die verliet op een brancard, en met zijn handen voor zijn ogen, het veld. Hij werd vervangen door de Colombiaanse spits Mateo Cassierra. De overtreding van Guardado op El Ghazi werd niet bestraft.

Ajax was zo na een kwart wedstrijd ontdaan van twee van de drie basisaanvallers. Maar PSV profiteerde de eerste helft niet van het verzwakte, kwaliteitsarmere Ajax. Aanvallend was PSV machteloos en rommelig in de passing – geheel in lijn met de ondermaatse vorm van de laatste maanden.

Lees ook het interview met Kasper Dolberg: Kasper Dolberg: ‘Er gaat best veel in mijn hoofd om, hoor’

De tweede helft werd opengebroken door het kunststukje van Klaassen. Vuurwerkrook trok langzaam uit het open dak van de Arena als de aanvoerder – na een slim overstapje van Cassierra – in de kruising mikte: 1-0.

Herstel van PSV

PSV herstelde daarna, vond iets van ritme. Ajax twijfelde na de 1-0 tussen doorpakken of de voorsprong verdedigen. Er kwamen kansen voor PSV. Spits Luuk de Jong was gevaarlijk met een knappe omhaal, acrobatisch gered door Ajax-doelman Andre Onana.

Ajax kreeg dé kans om het nekschot uit te delen. Maar – de soms wat onbeholpen ogende – Cassierra faalde vrij voor PSV-doelman Jeroen Zoet in de afwerking.

Die gemiste kans betaalde Ajax duur. Tien minuten voor tijd was daar de splijtende pass van Gaston Perreiro op invaller Siem de Jong, die goed anticipeerde en tussen twee tegenstanders binnentikte. Juist Siem de Jong, de oud-Ajacied die vier keer kampioen werd met de Amsterdamse club. Hij juichte niet na de goal, uit respect voor zijn oude werkgever.

In de rust werd afscheid genomen van oud-Ajax-coach Frank de Boer. Algemeen directeur Edwin van der Sar sprak hem toe: “Wat jij als trainer van Ajax gepresteerd hebt is ongelofelijk. Ruim vijf jaar trainer van Ajax, vier keer landskampioen.”