Vlaanderen verslaat Nederland in het Groot Dictee

Lang ging het gelijk op, maar in een ‘shoot-out’ beging Nederland een fout.

Philip Freriks leest het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor in de Vergaderzaal van de Eerste Kamer. Foto Bas Czerwinski / ANP

Vlaanderen heeft Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. De Vlaamse journalist Kristien Bonneure en lezer van De Morgen Marco Sanders versloegen in de finale het Nederlandse team van schrijver Gustaaf Peek en wildcard-deelnemer Roberto la Rocca.

De 61 deelnemers in de zaal maakten samen in totaal 1.138 fouten, wat neer komt op een gemiddelde van achttien fouten per deelnemer.

De zestien bekende Nederlanders maakten gemiddeld 25 fouten en de veertien bekende Vlamingen 21 fouten.

Loretta Schrijver, journalist/politicus Jan Roos (VNL), rapper Hef en SP-politica Sadet Karabulut deden dit jaar mee als bekende Nederlands aan het dictee. Bij de Vlamingen waren onder anderen journalist Lidewij Nuitten, columnist Marnix Peeters, zangeres Els Pynoo en wethouder Mohamed Ridouani van Leuven van de partij.

Lees ook: Het overlijden van de broer van Philip Freriks hing een grauwsluier over het gezin

In de finaleronde moesten de deelnemers zes woorden schrijven: gelobbyd, eurootjes, zo-even, wordt, behept en ge-cc’d. Zowel de Vlamingen als de Nederlanders schreven de woorden foutloos, wat resulteerde in een ‘shoot-out’. Die werd gewonnen door de Vlamingen, omdat Nederland het woord balalajkaspeelster spelde in plaats van balalaikaspeelster.

Schrijvers

De tekst werd dit jaar geschreven door A. F. Th. van der Heijden. De schrijver wordt gezien als een van de meest gelauwerde schrijvers van Nederland. Zijn oeuvre werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs. Het boek Zijn Tonio. Een requiemroman (2011), over het verlies van zijn zoon, werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

Nederlanders die het Groot Dictee der Nederlandse Taal eerder schreven waren: Gerrit Komrij (2009), Tommy Wieringa (2010), Arnon Grunberg (2011) en Adriaan van Dis (2012).

    • Maarten Back