Uitvinder Heimlichgreep overlijdt op 96-jarige leeftijd

Heimlich ontdekte een methode om mensen die zich hebben verslikt, van verstikking te redden.

Henry Heimlich is 96 jaar geworden. Foto Al Behrman / AP

Dokter Henry Heimlich, uitvinder van de Heimlichgreep, is zaterdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie bekend, aldus persbureau ANP. Heimlich overleed in het ziekenhuis nadat hij daar begin deze week werd opgenomen na een hartaanval.

De Amerikaan werd in de jaren zeventig bekend door zijn methode om mensen die zich hebben verslikt van verstikking te redden.

De hulpverlener gaat daarbij achter de patiënt staan, omarmt hem ter hoogte van de buik, tussen borstbeen en navel en laat met een stevige opwaartse duw het blokkerende voorwerp uit de luchtpijp schieten.

Heimlich redde begin dit jaar nog het leven van een 87-jarige vrouw door de door hem ontwikkelde greep toe te passen. De vrouw verslikte zich in een stukje eten in het verzorgingshuis waar zij en Heimlich woonden.

    • Maarten Back