‘Postfusie mislukt door bonus bestuursvoorzitter PostNL’

Vrees voor imagoschade en onrust onder werknemers zou hebben gezorgd voor het afketsen van de overname door Bpost.

PostNL- bestuursvoorzitter Herna Verhagen
PostNL- bestuursvoorzitter Herna Verhagen Foto: ANP

Een overnamepoging van PostNL door het Belgische postbedrijf Bpost zou zijn mislukt vanwege een vastgelegde bonus van de bestuursvoorzitter van PostNL. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd op basis van een gemaakte reconstructie rond de overnamepoging. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen zou bij een geslaagde overname door het Belgische postbedrijf een bonus van 3 miljoen euro ontvangen.

Naast de bonus voor Verhagen zou financieel directeur Jan Bos een bonus van 2,3 miljoen euro ontvangen. Uit de reconstructie van De Tijd blijkt dat de Raad van Commissarissen van PostNL vreesde voor reputatieschade en onrust bij werknemers wanneer dit bekend zou worden. Volgens de zakenkrant hebben de bonussen een grote invloed gehad op het niet slagen van de deal. PostNL heeft de zorgen van de commissarissen bevestigd aan de Belgische zakenkrant. Volgens De Tijd is Verhagen en Bos niet gevraagd afstand te doen van de vastgelegde bonussen.

Onrust

De vastgelegde bonussen speelden bij een overnamepoging aan het begin van 2016. De postbedrijven brachten in mei naar buiten dat zij het niet eens konden worden over de voorwaarden. In november en begin december 2016 deed BPost nog een aantal ongevraagde biedingen op het Nederlandse postbedrijf. Deze werden afgeketst.

Lees ook: Het laatste bod van PostNL

De gesprekken over de overname van PostNL door Bpost veroorzaakte in Nederland en België onrust. De buurlanden beschuldigden elkaar van politieke inmenging in het overnameproces. De Tweede Kamer wil voorkomen dat Nederlandse staatsbedrijven in buitenlandse handen vallen door te zorgen dat aandelenpakketten van bijvoorbeeld PostNL alleen nog met instemming van de Minister van Economische Zaken verkocht mogen worden.