Poolse oppositie bezet parlement bij stemming

Volgens de Poolse minister van Binnenlandse Zaken is er sprake van “een illegale poging om de macht over te nemen.”

Parlementariërs protesteren tegen nieuwe regels die toegang van de pers tot het Poolse parlement bemoeilijken.
Parlementariërs protesteren tegen nieuwe regels die toegang van de pers tot het Poolse parlement bemoeilijken. Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta/REUTERS

Parlementariërs in Polen houden voor de tweede achtereenvolgende dag het parlement in Warschau bezet. Ze protesteren daarmee tegen een reeks nieuwe wetten die zouden ingaan tegen de persvrijheid. De Poolse minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Blaszczak liet zich in een interview met een lokaal radiostation in harde bewoordingen uit over het protest: “Naar mijn mening zijn de gebeurtenissen van gisteren een illegale poging om de macht over te nemen.”

Aanleiding voor het protest is een nieuwe wet van de regerende partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) die de toegang van journalisten tot het parlement beperkt tot vijf tv-stations die door de regering zijn geselecteerd. Een stemming over het budget van de overheid was vrijdag daardoor minder toegankelijk voor de pers. Parlementariërs van de oppositie verzetten zich tegen die maatregel en bezetten de plenaire zaal van het parlement.

Leden van de regerende partij gingen vervolgens in een andere zaal over het budget beslissen, wat volgens de oppositie illegaal is. Ze eisen een nieuwe stemming. “Recht en Rechtvaardigheid heeft een grens overschreden; niks zal meer hetzelfde zijn.” aldus Tomasz Siemoniak van het Burgerplatform.

Europese Commissie heeft felle kritiek

Ongeveer twintig tot dertig parlementariërs van de grootste oppositiepartij Burgerplatform (PO) bezetten de plenaire zaal, terwijl nog eens dertig parlementariërs de toegang blokkeren. De politici kregen steun van demonstranten buiten het parlement, die verhinderden dat Jaroslaw Kaczynski, hoofd van PiS, weg kon. De politie heeft die demonstratie opgebroken waardoor Kaczynski alsnog kon vertrekken.

De huidige crisis in Polen is de hevigste in jaren. Sinds de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid een jaar geleden aan de macht kwam, is het land regelmatig in opspraak geweest. Een wet die de werking van het grondwettelijke hof moest hervormen, zoals de benoemingen van rechters, kon op veel kritiek rekenen van de oppositie en de rechterlijke macht. In juli riep de Europese Commissie Polen op om niet langer uitspraken van het eigen tribunaal te negeren. Toch drukte Recht en Rechtvaardigheid een aantal zelfverkozen rechters door.