Politie pakt vijf ETA-verdachten op in Frankrijk

Naast de arrestaties, werd ook een aanzienlijke hoeveelheid vuurwapens in beslag genomen.

Foto Iroz Gaizka / AFP

De Franse politie heeft samen met haar Spaanse collega’s in het zuiden van het land vijf mensen opgepakt die ervan verdacht worden banden te hebben met de Baskische terreurorganisatie ETA. Dat meldt persbureau AP op basis van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Drie arrestaties werden vrijdagnacht verricht in een huis in de Franse gemeente Louhossoa, nadat de politie een aanzienlijke hoeveelheid wapens en explosieven in het pand aantrof. De twee andere verdachten sloegen vervolgens op de vlucht, maar konden niet veel later alsnog opgepakt worden.

Spaanse speciale eenheden arresteerden begin november nog de hoogste baas van de ETA. Het ging om Mikel Irastorza (41) en ook hij werd aangetroffen in een woning in een Zuid-Frans dorp.

Lees ook: In Baskenland broeit nog de afscheiding

Terreurorganisatie

De ETA werd in de jaren 50 aanvankelijk opgericht om de Baskische cultuur te promoten. Echter, al vrij snel ontwikkelde de organisatie zich tot een terreurbeweging, die op gewelddadige wijze een onafhankelijk Baskenland nastreefde. Sinds de oprichting zijn al zeker achthonderd doden gevallen, onder wie ruim 340 burgers.

Na een aantal wapenstilstanden begin deze eeuw bereikte de groep in 2011 een akkoord over het beëindigen van de terreurcampagne. Helemaal verdwenen is de ETA echter niet, zo meldt AFP. Nog twintig voormalige ETA-strijders is op vrije voeten. Veel meer, bijna vierhonderd, zit opgesloten in Spaanse of Franse gevangenissen.