‘Evacuaties uit Oost-Aleppo worden zaterdag hervat’

Een poging om het belegerde deel van de stad op vrijdag te ontruimen, mislukte toen een konvooi beschoten werd.

Een kind wacht op een konvooi in het oosten van Aleppo.
Een kind wacht op een konvooi in het oosten van Aleppo. REUTERS/Abdalrhman Ismail

Rebellen in Oost-Aleppo zouden een akkoord hebben gesloten met de Syrische regering over evacuatie van burgers uit de belegerde stad. Een eerdere poging om burgers uit de stad te evacueren, mislukte vrijdag.

Volgens een regeringsbron tegenover Reuters gaat de hernieuwde evacuatie uit Aleppo gepaard met evacuaties uit vier andere stadjes en dorpen:

“Wij zij overeengekomen om parallel aan de evacuaties uit Aleppo, ook (medische) gevallen uit Kefraya en al-Foua en sommige gevallen uit Zabadani en Madaya toestemming te geven om te vertrekken.”

Madaya en Zabadani - nabij de grens met Libanon - zijn in handen van de rebellen en worden geblokkeerd door regeringstroepen en Iraanse strijders. Al-Foua en Kefraya in de provincie Idlib zijn twee shi’itische stadjes die worden belegerd door rebellen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zullen vanuit deze plekken 4.000 mensen geëvacueerd worden. De Libanese groepering Hezbollah, die aan de zijde van president Assad meevecht, zegt zaterdagmiddag dat de eerste bussen naar deze plekken op weg zijn, maar die berichten konden niet bevestigd worden.

Het Rode Kruis heeft laten weten klaar te staan om een hervatting van de evacuatie te faciliteren, maar: “We verwachten dat alle partijen op de grond ons garanties geven voor de operatie. Zij zijn de degenen die mensen moeten beschermen en een veilige doorgang moeten bieden.”

Onduidelijkheid over ontkomen personen

Vrijdag mislukte een eerdere poging om het belegerde deel van Aleppo te ontruimen. Een konvooi werd beschoten waarna de operatie werd stilgelegd. Beide kanten beschuldigen elkaar van het schenden van het staakt-het-vuren dat de evacuatie vrijdag mogelijk moest maken.

Ongeveer 50.000 mensen zouden nog in het oosten van Aleppo zitten. Een deal tussen de rebellen en de regering voorziet erin dat 40.000 van hen worden overgebracht naar het westelijke deel van de stad. Nog eens 10.000 personen - strijders en hun families - worden overgebracht naar Idlib. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er in de voorbije dagen zijn geëvacueerd. Syrische staatsmedia spreken van 9.000 personen, maar het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten stelt dat 3.000 mensen de stad hebben ontvlucht.